close
GVH engedély az E.ON-Édász üzletre
Áram - Egyéb

GVH engedély az E.ON-Édász üzletre

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa engedélyezte az E.ON Hungária Rt-nek, hogy egyedüli irányítást szerezzen az Észak-dunántúli Áramszolgáltató (ÉDÁSZ) Rt.-t – közölte az MTi a versenyhivatal bejelentésére hivatkozva. Legfontosabb, energetikában érdekelt leányvállalatai a Tiszántúli Áramszolgáltató (TITÁSZ) Rt. , a Dél-dunántúli Áramszolgáltató (DÉDÁSZ) Rt., a Debreceni Kombinált Ciklusú Erőmű (DKCE) Kft. és a Közép-dunántúli Gázszolgáltató (KÖGÁZ) Rt.

Az E.ON, a francia EDFI csoporttal közösen irányították az ÉDÁSZ Rt-t. A versenyfelügyeleti eljárás tárgya e közös irányítás egyedüli irányítássá alakításának versenyjogi vizsgálata volt.

A rendelkezésre álló információk alapján az eljáró versenytanács nem tartotta valószínűnek, hogy a kérelmező az ÉDÁSZ fölötti, a közösből egyedülivé váló irányítás folytán, a többi kereskedelemben érdekelt vállalkozáshoz képest olyan helyzetet szerezne a jövőre megnyíló árampiacon, amely alapján versenytársaitól vagy vevőitől nagy mértékben függetlenedni tudna.

A GVH szerint, az ügylet nélkül sem lenne több piaci szereplő, azaz a kérelem esetleges elutasítása nem javítana a kereskedelmi piac várható struktúráján. Sőt, a két jelenlegi áramszolgáltató az ÉDÁSZ, és a DÉMÁSZ közötti szervezeti kapcsolat megszűnése, azzal hogy mindegyiknek külön tulajdonosa lesz, még javíthatja is a verseny hatékonyságát.

Amennyiben a jövőben az áramkereskedelmi piacon egy vagy több vállalkozás erőfölényes helyzetbe kerülne, ezek visszaélés-szerű magatartásaival szemben a GVH-nak a versenytörvény szerint kell eljárnia.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.