close
Fordulóponthoz érkezett a kanadai olajipar
Egyéb - Olaj

Fordulóponthoz érkezett a kanadai olajipar

Kanadában jövőre 31 százalékos növekedést várnak, az olajkutak számában a, Canadian Association of Oilwell Drilling Contractors (CAODC) prognózisa szerint. Két évvel az olajárak zuhanását követően úgy tűnik magához tér a kanadai olajipar.

A szövetség arra számít, hogy a cégek jövőre összesen 4175 kutat mélyítenek majd, ami az idei aktivitáshoz képest 31 százalékos növekedést jelentene ugyan, viszont még így is, 63 százalékkal amrad el a 2014-es 11204 kúttól, de határozott fordulópontot jelent, a váűltozatlanul 50 dollár alatt tanáyzó olajárak közepette.

A kútszám növekedése nyilvánvalóan ismételt felfutást jelent majd az olajipari alkalmazottak számát illetően is, a CAODC 3000 új alkalmazottal számol 2017-ben.

A megváltozott környezetben az új kutak sokkal inkább specializált, egyedi, manufaktúrálisnak tekinthető kutak lesznek – idézik lapok az egyik fúró cég vezetőjét, aki hozzátette, a j9övőben az olajkutak gyorsabban készülnek majd, hatékonyabb eljárásókkal és módon és kisebb kockázatvállalással.

A várható aktivitást tekintve Saskatchewan megelőzi majd Albertát, amit meglepetésként emleget a tengerentúli szaksajtó. A tervek azt mutatják, negyvennel több kutat mélyíthetnek Saskatchewanban, mint Albertában, ami hagyományosan a zászlóshajója a kanadai olajiparnak. Legalábbis 36 éve nem fordult elő, hogy ne Alberta vezetné az aktivitási ranglistát.