close
Finn cég szállítja a Győrhő új erőművének berendezéseit
Egyéb - Távhő

Finn cég szállítja a Győrhő új erőművének berendezéseit

Gázmotoros erőművet épít a Győri Hőszolgáltató Kft. A 2,2 milliárd forint értékű, úgynevezett kogenerációs fűtőmű villamos- és hőenergiát egyaránt termel, s a tervek szerint ez év októberén már üzembe helyezik – számolt be róla a NapiOnline a társaság közlése alapján. A beruházási költségből 1,8 milliárd forint bankhitel, a többit saját forrásból fedezik. A két, egyenként 6 megawatt elektromos teljesítményű gázmotort a finn Wärtsilä Rt. szállítja. A fejlesztés várhatóan 6,5 év alatt térül meg. A Győrhő a beruházás nyomán évente 97 gigawattóra villamos

energiát termel, ami a város teljes áramfogyasztásának csaknem egyötöde. Az előállított villamos energiát az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. vásárolja majd meg. Az erőmű évente 353 ezer gigajoule hőenergiát termel, amely nyáron fedezi majd a győri távhőhálózatra kapcsolt fogyasztók melegvízigényét, így a jövőben nem lesz szükség a forróvizes kazánok működtetésére. Az új erőmű a hagyományoshoz képest 30 százalékkal olcsóbban állítja elő a hőt és az áramot.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.