close
Fellegi szerint Orbán moszkvai látogatásán több kérdés eldőlhet
Egyéb - Gáz - Olaj

Fellegi szerint Orbán moszkvai látogatásán több kérdés eldőlhet

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos szerdán Moszkvában tárgyalt, és partnereivel megállapította, hogy a két ország közötti nyitott kérdések közül többen várhatóan döntés születik majd Orbán Viktor magyar kormányfő jövő heti moszkvai látogatásán, másokban pedig akkor szabják majd meg a felek a további irányt. A Mol-Szurgut vita mellett, a malév ügyében, valamint az orosz gázimport, illetve az energetikai együttműködés területén vannak nyitott és számunkra égető klérdések.

A miniszter Igor Szecsin energetikai kérdésekben illetékes miniszterelnök-helyettessel és Viktor Zubkov kormányfő-helyettessel, a Magyar-orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság  orosz társelnökével megállapodott, hogy folyamatossá teszik ezekben a kérdésekben a magas szakértői szintű egyeztetéseket, és hogy jövő év első negyedében Oroszországban tanácskozik a Magyar-orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság.

A megvitatott területek között Fellegi Tamás az energetika, a közlekedés és a mezőgazdaság kérdéseit említette.

Az energetikai tematikából kiemelte az atomenergetikát, a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) tulajdonában lévő 21,2 százalékos Mol Nyrt. részvénycsomag, a hosszú távú energiaszállítás, a gáztározók és az olajipari együttműködés kérdéskörét.

A közlekedés területéről a Malévval kapcsolatos kérdéseket emelte ki, de konkrétumokba nem bocsátkozott.

Fellegi TamĂĄs mĂŠg szerdĂĄn elutazott MoszkvĂĄbĂłl.

A felsorolt témák közül a két legismertebb a Mol és a Malév ügye. A Surgutneftegas (Szurgutnyeftegaz) Mol Nyrt.-ben lévő 21,2 százalékos részesedését illetően hivatalosan már többször cáfolták, hogy a magyar állam megvásárolná a pakettet, de a téma a jelek szerint terítéken van. Fellegi Tamás nemrégiben egy televíziós interjúban elmondta: a magyar állam kifejezte az orosz és más kormányoknak, nem érdekelt abban, hogy olyan stratégiai jellegű magyar vállalatban, mint a Mol Nyrt., meghatározó külföldi tulajdon jöjjön létre. Az orosz fél azonban nem hajlik az eladásra, és november elején  Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes az Európai Unió közbenjárást kérte a részvénycsomag körüli helyzet megoldásához, ahhoz, hogy a Szurgut élhessen tulajdonosi jogaival.

A hosszú távú gázvásárlási szerződés 2014 végén jár le, s ugyan a Gazprom és a német tulajdonban lévő E.ON Földgáz Trade Zrt. ügylete, de fontos az ellátásbiztonság és az árak szempontjából, hiszen ettől a megállapodástól is függ a földgáz 2014 utáni végfelhasználói ára.

Az idĂŠn tavasszal ismĂŠt ĂĄllami tulajdonba kerĂźlt MalĂŠv magyar lĂŠgitĂĄrsasĂĄg Ăźgye mĂĄr 2009-ben is folyamatosan szerepelt a magyar-orosz megbeszĂŠlĂŠseken. A MalĂŠv 2007 tavaszĂĄn kerĂźlt a Borisz Abramovics orosz Ăźzletember ĂŠrdekeltsĂŠgĂŠbe tartozĂł AirBridge Zrt. tulajdonĂĄba, s egy Abramovics ĂĄltal a lĂŠgitĂĄrsasĂĄg nevĂŠben a VEB banknak alĂĄĂ­rt 32 milliĂł eurĂł ĂŠrtĂŠkĹą viszontgarancia a MalĂŠv kĂśtelezettsĂŠgekĂŠnt jogvita tĂĄrgya. A legutĂłbbi hivatalos tĂĄjĂŠkoztatĂĄs szerint ezen felĂźl a MalĂŠv 102 milliĂł eurĂłval tartozik az orosz banknak, mikĂśzben a MalĂŠv finanszĂ­rozĂĄsa tovĂĄbbra is problĂŠmĂĄsnak tĹąnik.