close
Felemás a privatizáció és a piacnyitás megítélése a szakmában
Áram - Egyéb - Gáz - Interjúk - Megújuló

Felemás a privatizáció és a piacnyitás megítélése a szakmában

Erősen megosztott a magyar energiaipari kĂśzvĂŠlemĂŠny az ĂĄgazat mĂĄsfĂŠl ĂŠvtizeddel ezelőtt lezajlott privatizĂĄciĂłjĂĄnak megĂ­tĂŠlĂŠsĂŠben. Az energiaipar privatizĂĄciĂłjĂĄt csak minden ĂśtĂśdik szakemberember lĂĄtja pozitĂ­van, jĂłllehet ĂĄltalĂĄban az ĂĄgazatban tĂĄmogatjĂĄk a magĂĄntőke jelenlĂŠtĂŠt a kĂśzműszolgĂĄltatĂĄsban – derĂźl ki a Forsense kĂśzvĂŠlemĂŠnykutatĂł ĂŠs az energiainfo.hu kĂśzĂśs, reprezentatĂ­v kutatĂĄsĂĄbĂłl. Az energiapiacok megnyitĂĄsĂĄnak ĂŠrtĂŠkelĂŠse is igen ellentmondĂĄsos a felmĂŠrĂŠs szerint. A megkĂŠrdezettek mindĂśssze 8 szĂĄzalĂŠka elĂŠgedett teljes mĂŠrtĂŠkben a liberalizĂĄciĂłval, 19 szĂĄzalĂŠkuk szerint viszont egyĂĄltalĂĄn nem volt eredmĂŠnyes a piacnyitĂĄs. Az on-line felmĂŠrĂŠsben csaknem 300 szakember vett rĂŠszt, e mellett felső vezetői interjĂşk kĂŠszĂźltek az energiaipar ĂĄtalakulĂĄsĂĄrĂłl.

A szakmai kĂśrben vĂŠgzett felmĂŠrĂŠs tapasztalatai szerint a magĂĄntőke jelenlĂŠtĂŠt kĂśzel a kĂŠrdezettek fele tĂĄmogatja azt, mĂ­g 30 szĂĄzalĂŠk ellenzi. Az energiaipar privatizĂĄciĂłjĂĄval kapcsolatban a negatĂ­v vĂŠlemĂŠnyek vannak tĂśbbsĂŠgben (45 szĂĄzalĂŠk, a pozitĂ­van megĂ­tĂŠlők 25 szĂĄzalĂŠkĂĄhoz kĂŠpest). A privatizĂĄciĂłval kapcsolatban majdnem mindenki valamilyen pozitĂ­v dologban bĂ­zott (pĂŠldĂĄul fejlesztĂŠsek, a szolgĂĄltatĂĄsok, illetve a technolĂłgia szĂ­nvonalĂĄnak javulĂĄsa). Ezek az elvĂĄrĂĄsok nagyrĂŠszt nem teljesĂźltek, sem a villamosenergia-iparban, sem a gĂĄziparban – derĂźlt ki a felmĂŠrĂŠsből.

A piacnyitĂĄs eredmĂŠnyessĂŠgĂŠről megoszlanak a vĂŠlemĂŠnyek. A kĂŠrdezettek kĂśzel egyĂśtĂśde (19 szĂĄzalĂŠk) szerint az egyĂĄltalĂĄn nem volt sikeres, tovĂĄbbi 29 szĂĄzalĂŠk szerint pedig csak rĂŠszben volt sikeres. RendkĂ­vĂźl magas (41 szĂĄzalĂŠk) azok arĂĄnya, akik szerint rĂŠszben volt sikeres a folyamat, ĂŠs csak 8 szĂĄzalĂŠk mondta, hogy nagymĂŠrtĂŠkben elĂŠgedett vele. Nem volt olyan, aki teljes mĂŠrtĂŠkben elĂŠgedett lenne a liberalizĂĄciĂłval. 

Az ĂĄllami szerepvĂĄllalĂĄst illetően a legtĂśbben (36 szĂĄzalĂŠk) azon a vĂŠlemĂŠnyen vannak, hogy a hĂĄztartĂĄsi fogyasztĂłk kĂśrĂŠben az ĂĄllam tartsa meg kĂśzvetlen befolyĂĄsĂĄt, minden mĂĄs fogyasztĂłi csoport esetĂŠben viszont teremtsen tiszta piaci viszonyokat. KĂśzel ugyanennyien (32 szĂĄzalĂŠk) mondtĂĄk, hogy kĂśzĂŠptĂĄvon maradjon meg a kettős piaci műkĂśdĂŠs. Az ĂĄllami befolyĂĄs nĂśvekedĂŠsĂŠt csak nagyon kevesen tĂĄmogatnĂĄk, mindĂśssze 6 szĂĄzalĂŠk mondta, hogy az ĂĄllami szabĂĄlyozĂĄs folyamatosan meghatĂĄrozĂłvĂĄ kellene vĂĄlnia, ĂŠs egyre kisebb teret engednie a piac ĂśnszabĂĄlyozĂĄsĂĄnak.

A felmĂŠrĂŠsről kĂŠszĂźlt jelentĂŠs letĂśltĂŠsĂŠhez kattintson ide!