close
Épülhet a Nabuccóhoz hiányzó, kaszpi csőszakasz
Egyéb - Gáz

Épülhet a Nabuccóhoz hiányzó, kaszpi csőszakasz

LendĂźletet adhat a Nabucco gĂĄzvezetĂŠk projektnek, hogy a jelek szerint termelői ĂŠs szĂĄllĂ­tĂłi oldalrĂłl is megvan a szĂĄndĂŠk arra, hogy a kaszpi-tĂŠrsĂŠg gĂĄzĂĄt OroszorszĂĄgot elkerĂźlve vezessĂŠk el az eurĂłpai vevőkhĂśz. TĂźrkmenisztĂĄn ĂŠs AzerbajdzsĂĄn szoros energiaipari egyĂźttműkĂśdĂŠsre ĂŠs kĂśzĂśs gĂĄzexport diverzifikĂĄlĂĄsra kĂŠszĂźl, TĂśrĂśkorszĂĄg pedig nem lesz semmi jĂłnak az elrontĂłja. NemrĂŠg IrĂĄn is jelezte, hogy elvezetnĂŠ a gĂĄzĂĄt az irĂĄni-tĂśrĂśk hatĂĄrig, onnan a szĂĄllĂ­tĂĄs mĂĄr a tĂśrĂśkĂśkĂśn ĂŠs az eurĂłpai vevőkĂśn mĂşlik.

Új, OroszorszĂĄgot elkerĂźlő ĂŠs EurĂłpĂĄba vezető energiafolyosĂł lĂŠtrehozĂĄsĂĄrĂłl egyeztetett szombaton TĂźrkmenisztĂĄn – a szovjet utĂłdĂĄllamok kĂśzĂźl a mĂĄsodik legnagyobb gĂĄztermelő – tovĂĄbbĂĄ TĂśrĂśkorszĂĄg ĂŠs AzerbajdzsĂĄn. A megbeszĂŠlĂŠsek hĂĄzigazdĂĄja Gurbanguli Berdimuhammedov tĂźrkmĂŠn elnĂśk volt, vendĂŠgei pedig Abdullah Gul ĂŠs Ilham Alijev.

Az esemĂŠny szĂ­nhelye a Kaszpi-tenger parti TĂźrkmĂŠnbasi kikĂśtő volt a tĂźrkmĂŠn kormĂĄny honlapja szerint, amelyről a Bloomberg idĂŠz. A kĂśzlemĂŠny Berdimuhammedovot idĂŠzve azt Ă­rja, hogy ĂłriĂĄsi lehetősĂŠgek rejlenek a hĂĄrom orszĂĄg egyĂźttműkĂśdĂŠsĂŠben. EurĂłpa ĂŠs az USA is arra prĂłbĂĄlja rĂĄvenni TĂźrkmenisztĂĄnt ĂŠs AzerbajdzsĂĄnt, hogy toljĂĄk fĂŠlre a kaszpi tĂŠrsĂŠget ĂŠrintő terĂźleti vitĂĄjukat, ĂŠs ĂŠpĂ­tsĂŠk meg a kĂŠt orszĂĄgot a tenger alatt ĂśsszekĂśtő fĂśldgĂĄzvezetĂŠket. Ez a cső tĂĄplĂĄlhatnĂĄ azutĂĄn a hĂĄromezer kilomĂŠter hosszĂş, EurĂłpĂĄt elĂŠrő Nabucco fĂśldgĂĄzvezetĂŠket.

Ugyanezen hĂ­r kapcsĂĄn a The Moscow Times – a Reuterst idĂŠzve – arrĂłl is beszĂĄmol, hogy előző nap TĂźrkmenisztĂĄn ĂŠs AzerbajdzsĂĄn egy szĂŠleskĂśrű megĂĄllapodĂĄs rĂŠszekĂŠnt Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy kĂśzĂśsen diverzifikĂĄljĂĄk a tĂŠrsĂŠgből kifelĂŠ tartĂł energiahordozĂł szĂĄllĂ­tĂĄsaikat. EgyĂźttműkĂśdnek majd az energiahordozĂłk feltĂĄrĂĄsĂĄban, a lelőhelyek fejlesztĂŠsĂŠben, valamint az olaj ĂŠs a gĂĄz szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄban is.

„OrszĂĄgaink megfelelő energiaforrĂĄsokkal rendelkeznek. MegĂĄllapodtunk, hogy ki kell nyitnunk az ajtĂłkat is, azaz kĂŠszen vagyunk az export diverzifikĂĄlĂĄsĂĄra”, mondta Berdimuhammedov. Ismert, hogy ez az elkĂŠpzelĂŠs irritĂĄlja OroszorszĂĄgot, amely sajĂĄt ĂŠrdekszfĂŠrĂĄjĂĄnak tekinti az energiĂĄban gazdag tĂŠrsĂŠget.

TĂźrkmenisztĂĄn rĂŠgĂłta hangsĂşlyozza, hogy diverzifikĂĄlni szeretnĂŠ gĂĄzkivitelĂŠt, s ebben szorosabban egyĂźtt kĂ­vĂĄn műkĂśdni EurĂłpĂĄval. Ám kĂśzben OroszorszĂĄggal is jĂł kapcsolatokat ĂĄpol, hiszen ma az orosz Gazprom ellenőrzi exportja egĂŠszĂŠt. „Ahhoz, hogy Ăşgy indĂ­tsa meg nyugati eladĂĄsait, hogy kĂśzben ne csĂśkkenjenek oroszorszĂĄgi szĂĄllĂ­tĂĄsai sem, Ăşj lelőhelyeket kell művelĂŠs alĂĄ vonnia”, mutatott rĂĄ a Gaffney, Cline & Associates (GCA), amely szerint leginkĂĄbb a DĂŠl Jolotan-Oszman gĂĄzmezőn indĂ­tandĂł munka lenne erre a legalkalmasabb. A terĂźlet egyike a vilĂĄg legnagyobb gĂĄzlelőhelyeinek.

Ilham Alijev hangsĂşlyozta, hogy TĂźrkmenisztĂĄnnak ĂŠs AzerbajdzsĂĄnnak kulcsfontossĂĄgĂş szerepe van sok orszĂĄg gĂĄzbiztonsĂĄgĂĄban. KĂŠtsĂŠgtelen, hogy szerepĂźk a jĂśvőben csak nőni fog.

Egy harmadik beszĂĄmolĂł kitĂŠr arra is, hogy villamos ipari, oktatĂĄsi, szĂĄllĂ­tĂĄsi ĂŠs gazdasĂĄgi megĂĄllapodĂĄs is szĂźletett a TĂźrkmenisztĂĄn ĂŠs AzerbajdzsĂĄn kĂśzĂśtti a november 28-i tĂĄrgyalĂĄson. Az Upstream Online hĂ­re szerint nĂŠgy dokumentumot Ă­rtak alĂĄ, mielőtt szombaton tĂśrĂśk kollĂŠgĂĄjukkal is tĂĄrgyaltak. Vonatokat is szĂĄllĂ­tĂł, hajĂł ĂśsszekĂśttetĂŠst ĂŠpĂ­tenek ki TĂźrkmĂŠnbasi kikĂśtő ĂŠs Baku vĂĄrosa kĂśzĂśtt, de indĂ­tanak teherhajĂł jĂĄratokat is.

A kĂśzelmĂşltban IrĂĄn is jelezte, hogy olyan megoldĂĄst talĂĄlt a fĂśldgĂĄza EurĂłpĂĄba valĂł eljuttatĂĄsĂĄba, amellyel nem sĂŠrti meg az ellene kivetett ENSZ ĂŠs amerikai embargĂłt. A gĂĄzt a sajĂĄt orszĂĄgĂĄn belĂźl csak a tĂśrĂśk hatĂĄrig vezetnĂŠ el, onnan az eurĂłpai vevőknek kellene a tovĂĄbbi szĂĄllĂ­tĂł beruhĂĄzĂĄsokrĂłl gondoskodniuk. A perzsa ĂĄllam ugyanakkor hangsĂşlyozta, hogy bĂĄr ez nem orosz ĂŠrdekeltsĂŠgű projekt lenne, de nem is a Nabucco. TegyĂźk hozzĂĄ, ha a cső mĂĄr tĂśrĂśk fĂśldĂśn van, onnan tĂśrĂśk dĂśntĂŠs az is, hogy azt mely fő gĂĄzvezetĂŠkre csatlakoztatja rĂĄ.