close
Eltörtek a gőzturbina lapátkerekei
Egyéb - Távhő

Eltörtek a gőzturbina lapátkerekei

Leállásra kényszerült az októberben avatott Debreceni Erőmű – írja a szombati Magyar Hírlap. Leállásra kényszerült az októberben avatott Debreceni Erőmű. Az áramtermelő gőzturbinájában eltört és kiszabadult két turbinalapát, ezzel megszűnt a gép működése és az áramtermelés. A garanciális egység javítása folyik, s mint megtudtuk, év végén már ismét áramot termelnek az új blokkban.

A Debreceni Erőművet hivatalosan októberben adták át a miniszterelnök és a város vezetői jelenlétében. Az avatási ünnepségen két fő tényt emeltek ki a résztvevők. Egyrészt, hogy a 95 megawattos, beépített kapacitású új áramtermelő a legnagyobb ilyen beruházás a Tiszától keletre. A másik az, hogy a jelenleg a világon létező legmodernebb egységgel szerelték fel a telephelyet.

Az áramtermelő egység két, egymással összekapcsolt részből áll, azaz a gőz-, illetve a gázturbinából. Az előbbinél – többezres fordulatszámnál – november végén két turbinalapát is eltört, a berendezést a védelmi működés leállította. Információnk szerint sérülést nem okozott a baleset, azaz az üzemzavar. A turbina beszállítója a Babcock volt, alvállalkozó a General Electric, a gőzturbinát pedig a Mann Borsig szállította.

Lapunk úgy tudja, hogy folyik a gép ismételt üzembe helyezése. A vezetés bízik abban, hogy év végén az egység újra működni fog. Egyébként az új egység a próbaüzemet februárban fejezte be, a rendszerbe állítását követően 9 ezer órát üzemelt.

Garanciális meghibásodás történt az erőműben – válaszolta kérdésünkre Korcsog György, a Debreceni Erőmű ügyvezető igazgatója -, dolgozunk a javításon. Az egység üzembe helyezése folyamatban van azáltal, hogy folyik a hiba kijavítása, például a hibás és károsodott alkatrészek eltávolítása már megtörtént.

Lapunk úgy tudja, hogy a telephelyen lévő régi, immár harmincéves, 7,1 megawattos egység üzemel. Arról is információt szereztünk, hogy a hiba fő okát állítólag már megtalálták, a vizsgálat szerint anyagkifáradás okozta a két turbinalapát törését, a gép meghibásodását. Ugyanakkor az országban nem okozott gondot az újonnan épült turbina leállása, mert a hazai villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik.

A Debreceni Erőmű november 26-án este fél tízkor üzemzavar miatt leállt – mondta Tombor Antal, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) Rt. vezérigazgatója -, a gőzturbina utolsó két lapátsorában eltört két lapát. A Mavirnak nincs szerződése az áramtermelővel, melytől a termelt áramot a Tiszántúli Áramszolgáltató Rt. vásárolja meg (a két cég tulajdonosa azonos – a szerk.). A tiszántúli város ellátásában van tehát jelentősége az erőműnek.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.