close
Csökkent a fejlett országokban a szennyező gázok kibocsátása
Áram - Egyéb - Emisszió

Csökkent a fejlett országokban a szennyező gázok kibocsátása

A legfejlettebb országokban az üvegházhatást okozó, szennyező gázok kibocsátása átlagosan 5,9 százalékkal évi 17,3 milliárd tonnára csökkent 2003-ig az 1990-es 18,4 milliárd tonnáról, de várható, hogy a következő években ismét növekszik, jelentette az ENSZ illetékes titkársága csütörtökön.A volt KGST-országokban, köztük a volt szovjetköztársaságokban a kibocsátás 39,6 százalékkal 3,4 milliárd tonnára csökkent, más, viszonylag fejlett országokban 9,2 százalékkal 13,9 milliárd tonnára nőtt.
Kelet-Európában a csökkenést részint az ipar és az energiatermelés rendszerváltás utáni gyors visszaesése, részint a korszerű technológiák bevezetése okozta a maradék ipari termelésben, illetve fejlesztésben.

A csütörtökön megjelent új összesítés szerint Magyarországon a kibocsátás 31,9 százalékkal csökkent 2003-ig 1990 óta.

A Kyotói Egyezmény szerint 2012-ig legalább átlagosan 5 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest világszerte. Az Egyesült Államok és Ausztrália kivált az egyezményből.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.