close
Az uniós energiacsúcs margójára
Áram - Egyéb - Emisszió - Gáz - Interjúk - Megújuló

Az uniós energiacsúcs margójára

AmbiciĂłzus cĂŠlkitűzĂŠsekben ĂŠs lĂĄtvĂĄnyos egyetĂŠrtĂŠsekben ezĂşttal sem volt hiĂĄny, a mĂşlt pĂŠnteki EU-s energiacsĂşcson, a BizottsĂĄg tovĂĄbbi tĂŠnykedĂŠse zĂśld lĂĄmpĂĄt kapott a Parlamenttel ĂŠs TanĂĄccsal valĂł egyeztetĂŠsekre. A kĂŠrdĂŠsre, hogy a kĂśvetkező uniĂłs szabĂĄlyalkotĂĄs nyomĂĄn mi vĂĄrhatĂł a tĂŠnyleges gyakorlati lĂŠpĂŠseket illetően tagĂĄllami szinten, illetve a piaci szereplők kĂśzĂśtt.

Az UniĂł TanĂĄcsa 14 pontban Ăśsszegezte az ĂźlĂŠs kĂśvetkeztetĂŠseit. Van Rompuy, aZ EU TanĂĄcsĂĄnak elnĂśke ĂŠs Barroso, a BizottsĂĄgi elnĂśke egyarĂĄnt az energiadiplomĂĄciai eredmĂŠnyekre hĂ­vta fel a figyelmet, vagyis arra a megĂĄllapodĂĄsra, hogy a tagĂĄllamok a jĂśvőben tartĂłzkodnak a kĂźlĂśnalkuktĂłl, illetve az UniĂł kĂźl- ĂŠs biztonsĂĄgpolitikai kĂŠpviselője ezentĂşl felhatalmazĂĄst nyer az energiadiplomĂĄciai Ăźgyek tĂĄrgyalĂĄsĂĄra is.

Mindenekelőtt termĂŠszetesen az UniĂł ismĂŠtelten hitet tett az egysĂŠges belső piac szĂźksĂŠgessĂŠge mellett. TalĂĄn mĂĄr emlĂ­tenĂźnk sem kellene, hogy mĂŠg ezt megelőzően magĂĄtĂłl ĂŠrtetődő mĂłdon hitet tett a biztonsĂĄgos, fenntarthatĂł ĂŠs megfizethető energiaellĂĄtĂĄs, mint a versenykĂŠpessĂŠg tĂŠnyezői mellett.
Ezt kĂśvetően az elfogadott ĂĄllĂĄsfoglalĂĄs az energetika szinte minden terĂźletĂŠt ĂŠrinti, a piacok ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄgĂĄnak kĂŠrdĂŠsĂŠtől az okos mĂŠrĂŠs szabvĂĄnyainak kidolgozĂĄsĂĄn ĂŠs a palagĂĄzon ĂĄt egĂŠszen az ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzok kibocsĂĄtĂĄsĂĄnak jelentős csĂśkkentĂŠsĂŠig.

Nem lebecsĂźlve az egyetĂŠrtĂŠsben megmutatkozĂł eredmĂŠnyeket, bizonyos megĂŠrtĂŠssel fogadhatjuk a csĂşcstalĂĄlkozĂł kĂśrnyĂŠkĂŠn hallatott kritikus hangokat is.
Az ĂĄllamfőkhĂśz cĂ­mzett deklarĂĄciĂłban hĂşsz jelentős vĂĄllalat – tĂśbbek kĂśzĂśtt a GE Energy, Acciona, Enel, Siemens, Vattenfall – hĂ­vta fel arra a figyelmet, hogy huszonĂśt ĂŠvvel az egysĂŠges EurĂłpa projekt megkezdĂŠse utĂĄn mĂŠg mindig igen tĂĄvol ĂĄllunk az egysĂŠges ĂĄrampiac megteremtĂŠsĂŠtől, gyakorlatilag a teljes villamos energia kereskedelem 5%-a zajlik hatĂĄrokon keresztĂźl.

Ennek tĂźkrĂŠben kell ĂŠrtĂŠkelni a mĂşlt pĂŠnteki elhatĂĄrozĂĄst, amely szerint 2014-ben a – piackapcsolĂĄs elősegĂ­tĂŠsĂŠvel, a rendszerĂźzemeltetők ĂŠs szabĂĄlyozĂł hatĂłsĂĄgok egyĂźttműkĂśdĂŠsĂŠvel – meg kell valĂłsĂ­tani az egysĂŠges belső ĂĄrampiacot.

HasonlĂł kĂ­vĂĄnalmak fogalmazĂłdtak meg a fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄs vonatkozĂĄsĂĄban is, amennyiben a politikai cĂŠlkitűzĂŠs szerint 2015-re minden tagorszĂĄgnak kĂŠt forrĂĄsnak kell a rendelkezĂŠsĂŠre ĂĄllnia. OrbĂĄn Viktor miniszterelnĂśk ebben a tekintetben nevezte ĂĄttĂśrĂŠsnek ĂŠs nagy magyar sikernek a dĂśntĂŠseket, hiszen elvileg az ĂŠszak-dĂŠli fĂśldgĂĄz folyosĂł tĂĄmogatĂĄsĂĄrĂłl is szĂł van itt.

A politikĂĄtĂłl azonban rĂśgĂśs Ăşt vezethet a gyakorlati lĂŠpĂŠsekig. A TanĂĄcs dokumentuma is leszĂśgezi, hogy alapĂŠrtelmezĂŠsben az Ăźzleti szereplők finanszĂ­rozzĂĄk a szĂłbanforgĂł projekteket, ĂŠs csak az Ăźzletileg nem gazdasĂĄgos beruhĂĄzĂĄsokat tĂĄmogatjĂĄk uniĂłs ĂŠs nemzeti kĂśltsĂŠgvetĂŠsből az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄg ĂŠs szolidaritĂĄs ĂŠrdekĂŠben. Úgy tűnik, hogy fennmarad, sőt egyre feszĂ­tőbbĂŠ vĂĄlik a kĂŠrdĂŠs, hogy – főleg a belső piacok kiteljesĂ­tĂŠsĂŠnek folyamatĂĄban – mikĂŠnt ĂŠrtelmezzĂźk a nem gazdasĂĄgos ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgot. A Nabucco vonatkozĂĄsĂĄban a pĂŠnteki csĂşcsnak sem sikerĂźlt kĂŠzzelfoghatĂłan konkretizĂĄlni a kĂŠrdĂŠst.

A fenntarthatĂłsĂĄg problĂŠmĂĄi sem sokkal egyszerűbbek a jelek szerint. A 2006-ban indĂ­tvĂĄnyozott 20-20-20-as energia- ĂŠs klĂ­macsomag egyik hĂşszasa az energiafelhasznĂĄlĂĄs 20%-al tĂśrtĂŠnő mĂŠrsĂŠklĂŠse volt. SzĂĄmos klĂ­mavĂŠdelmi ĂŠs szakmai szervezet jelezte aggodalmĂĄt azzal kapcsolatban, hogy ennek jogi kĂśtelezettsĂŠge nem szerepel a napirenden, jĂłllehet az UniĂł a felĂŠt sem teljesĂ­tette az eddig elfogadott energiahatĂŠkonysĂĄg-nĂśvelĂŠsi vĂĄllalĂĄsoknak.

A fő kĂŠrdĂŠs tehĂĄt, mindebből mi valĂłsulhat meg a gyakorlatban, mit vesznek ĂĄt jogalkotĂĄsuk sorĂĄn a tagĂĄllamok. A magunk rĂŠszĂŠről optimistĂĄk vagyunk, de nem elbizakodottak.