close
A vártnál jobb eredményt hozott a Pannergy miskolc-mályi kutatófúrása
Egyéb - Megújuló

A vártnál jobb eredményt hozott a Pannergy miskolc-mályi kutatófúrása

A vĂŠgleges teszt eredmĂŠnyekĂŠnt a PannErgy miskolc-mĂĄlyi geotermikus kĂştjĂĄnak hozama elĂŠri a percenkĂŠnt 6.600-9.000 litert, ami csaknem kĂŠtszeresen haladja meg az elsődleges teszt eredmĂŠnyĂŠt – kĂśzĂślte szerdĂĄn a PannErgy a BÉT honlapjĂĄn. A mĂŠrĂŠsek alapjĂĄn a termelő kĂşt  vĂ­zĂŠnek hőmĂŠrsĂŠklete 105 Celsius fok. A szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint 55 Celsius fokra tĂśrtĂŠnő lehĹąlĂŠssel szĂĄmolva a hőleadĂĄs teljesĂ­tmĂŠnye  elĂŠri a 30 megawattot.

A végleges tesztértékelés eredménye szerint a kút átlagos működése során folyamatosan biztosítható percentként 6.600 liter (110 l/s) vízmennyiség  felszínre hozása, míg a csúcs energiakapacitás igény időszakában a termelés percenként 9.000 literig (150 l/s) növelhető.


A tesztelés során kapott és kiértékelt adatok alapján a mályi kút kivételesen nagy teljesítménnyel rendelkezik. A Magyarországon működő mintegy 1.400 termálkút közül csak háromnak haladja meg a maximális hozama  a percenkénti 6.000 litert, ám az ezekben nyert víz kifolyó hőmérséklete messze elmarad a mályi kútban mérttől, maximálisan 77 Celsius fok.

Bokorovics Balázs, az PannErgy Igazgatóságának elnöke a közleményben jelezte, hogy ez a kút a kitermelt víz mennyisége és hőfoka alapján önmagában is képes lenne a miskolci projektben eredetileg tervezett hőmennyiség szolgáltatására, amely elérheti téli időszakban a 300 ezer gigajoule-t. A hőszolgáltató rendszer biztonságos működése és a  rövidtávú piaci igények várható  emelkedése érdekében azonban még egy termelő kutat kell fúrni. A két kút lehetővé teszi a 410 ezer gigajoule elsődleges és további 210 ezer gigajoule  másodlagos hőenergia értékesítését. Várhatóan további három visszasajtoló
kút fúrásával éri el a társaság azt, hogy ez a nagy mennyiségű víz biztonságosan visszakerüljön a mélybe.

A PannErgy szeptember elejĂŠn azt kĂśzĂślte: a geotermikus fĂşrĂĄs augusztus 23-ĂĄn ĂŠrte el azt a “talpmĂŠlysĂŠget”, amelynĂŠl a geofizikai mĂŠrĂŠsek ĂŠs az elsődleges tesztek megerősĂ­tettĂŠk, hogy a 2.270-2.310 mĂŠteres mĂŠlysĂŠgben 110-120 Celsius fokos vĂ­z talĂĄlhatĂł. A kitermelĂŠs hozama elĂŠri a percenkĂŠnti 4.200-5.400 litert, mĂĄsodpercenkĂŠnt 70-90 litert. Akkor a PannErgy menedzsmentje arrĂłl tĂĄjĂŠkoztatta a befektetőket, hogy ez a hozam hĂĄromszorosan haladja meg a konzervatĂ­v vĂĄrakozĂĄsukat.

A szerdán közzétett rendkívüli tőzsdei tájékoztatásban a menedzsment magyarázata szerint a kút hozama az elsődleges teszteket követő tisztító kompresszorozás után jelentősen megemelkedett. A kompresszorozás során megtisztították a termelő rétegeket a fúrási műveletben töredezett kőzetektől.

A PannErgy részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A papír szerdán 11.15-kor 1.091 forinton, a keddi záróértéknél 21 forinttal, 1,96 százalékkal magasabban állt, és forgalma megközelítette a 87 millió forintot. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 1.147 forint, a legalacsonyabb 712 forint volt.