close
A Siemensé lehet az Alstom iparigáz turbina egysége
Áram - Egyéb

A Siemensé lehet az Alstom iparigáz turbina egysége

A Siemens megvenné az Alstom iparigáz turbina gyártó egységét, de érdeklődik a GE és a Hitachi is. Bejelentés a napokban várható – írja a Financial Times. Piaci hírek szerint a Siemens veszi meg az eladósodott francia energetikai cég, az Alstom iparigáz turbina gyártó egységét, várhatóan mintegy 900 millió euróért. A bejelentés még e hét elején várható.

Úgy tudni, a német Siemens hétfőn tett ajánlatot az egységre, s ebben vagy 100, vagy 300 millió eurónyi adósság átvállalását is felkínálta. Az ajanlattevők között lehet az amerikai GE, amely a világ legnagyobb turbinagyártója, a japán Hitachi és pénzügyi befeketetők is.

Ha létrejön az üzlet, az Alstom új vezérigazgatójának, Patrick Kronnak módja nyílik rá, hogy bebizonyítsa a befektetőknek: 2005 márciusára megfelezi a csoport ma 5 millirád eurós adósságállományát.

Fontos lépés lenne ez a Siemensnek is. Ez tűnik idei legnagyobb bevásárlásának, ami által megerősítheti helyzetét, mint a világ második legnagyobb turbinagyártója.

Elemzők szerint a Siemens Power Generation profitrátája a tavalyi, rekordszintű 16,7 százalékról 2004 derekára 7-9 százalékra eshet, vagyis a cég által ez évre csoportszintű átlagként kijelölt 10-13 százalék alá.

A Siemens 67-267 MW-s turbinákat gyárt, ezeket főként az energiaipar használja, amely azonban az utóbbi időben erőteljesen visszafogta kiadásait. Az Alstom legfejlebb 43 MW-s turbinákat gyárt, főként ipari célra. A termékcsoport átvételével kiegészülne a vevő palettája, s segítené a Siemenst abban, hoyg kevésbé függjön az ipar ciklikuságától.

A franacia gyártó érintett üzletágának tavalyi forgalma mintegy 1,3 milliárd euró, nyeresége közel 50 millió euró, míg a Siemens ugyanebből 9,45 milliárdos bevételt és 1,58 milliárd profitot ért el.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.