close
A regionális együttműködés növelhetné a gázellátás biztonságát (KPMG-energiainfo.hu elemzé...
Egyéb - Gáz - Interjúk

A regionális együttműködés növelhetné a gázellátás biztonságát (KPMG-energiainfo.hu elemzés)

RegionĂĄlis egyĂźttműkĂśdĂŠs, ĂŠs a fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł rendszerek ĂśsszekapcsolĂĄsa nĂŠlkĂźl nem garantĂĄlhatĂł hosszabb tĂĄvon a tĂŠrsĂŠg fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄnak biztonsĂĄga. A kĂśzĂŠp-kelet-eurĂłpai orszĂĄgok sokkal nagyobb mĂŠrtĂŠkben fĂźggnek az importtĂłl, mint mĂĄs uniĂłs ĂĄllamok. Ezt sĂşlyosbĂ­tja, a fĂśldgĂĄz igen magas rĂŠszesedĂŠse a primer energiaforrĂĄsok kĂśzĂśtt, a rĂŠgiĂł orszĂĄgainak energiamixĂŠben – emlĂŠkeztetnek a KPMG ĂŠs az energiainfo.hu szakemberei.

Fekete Csaba a KPMG energetikai ĂŠs kĂśzĂźzemi tanĂĄcsadĂĄsra szakosodott menedzsere emlĂŠkeztet arra, hogy a mĂşlt tĂŠlen tĂśrtĂŠntek, annak ellenĂŠre, hogy vĂĄratlanul ĂŠrtĂŠk a hazai gĂĄzipart, nem vezettek lakossĂĄgi korlĂĄtozĂĄshoz ĂŠs egyĂŠrtelművĂŠ vĂĄlt, hogy MagyarorszĂĄg a sokat emlegetett tĂşlzott fĂśldgĂĄz fĂźggősĂŠge mellett a tĂŠrsĂŠgben egyedĂźlĂĄllĂł tartalĂŠkokkal rendelkezik. „MagyarorszĂĄg szĂĄmĂĄra a gĂĄzkrĂ­zis kockĂĄzata jelentősen csĂśkkent az elmĂşlt tĂŠlhez viszonyĂ­tva, ami elsősorban az egyre nagyobb kapacitĂĄssal rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł stratĂŠgiai gĂĄztĂĄrozĂł beruhĂĄzĂĄsnak kĂśszĂśnhető.

Az utĂłbbi esztendők szĂĄllĂ­tĂłvezetĂŠk ĂŠs fĂśldalatti gĂĄztĂĄrolĂł fejlesztĂŠsei nyomĂĄn az idei tĂŠli szezonra ugrĂĄsszerűen csĂśkkentek az ellĂĄtĂĄs megbĂ­zhatĂłsĂĄgĂĄt fenyegető kockĂĄzatok, ĂŠs ehhez sajnos hozzĂĄjĂĄrul a nem-hĂĄztartĂĄsi fogyasztĂĄs recessziĂłja is – vĂŠlik a KPMG ĂŠs az energiainfo.hu szakĂŠrtői. Ugyanakkor az ukrĂĄn belpolitikai helyzet stabilizĂĄlĂłdĂĄsĂĄig, illetve az orosz-ukrĂĄn viszony normalizĂĄlĂĄsĂĄig a jelek szerint fennmarad a veszĂŠlye az ukrĂĄn tranzit időleges kiesĂŠsĂŠnek. 

„A 2006. januĂĄri gĂĄzkrĂ­zis hatĂĄsĂĄra szĂźletett meg az a tĂśrvĂŠny MagyarorszĂĄgon (XXVI/2006. tĂśrvĂŠny), amely előĂ­rta egy olyan biztonsĂĄgi gĂĄztĂĄrolĂł lĂŠtrehozĂĄsĂĄt, amely – ĂĄtlagos gĂĄzfogyasztĂĄssal kalkulĂĄlva – lehetővĂŠ teszi a hĂĄztartĂĄsi ĂŠs kommunĂĄlis fogyasztĂłk gĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄt legalĂĄbb 60 napig.” – emeli ki Fekete Csaba. „Átlagos tĂŠli időjĂĄrĂĄst ĂŠs fogyasztĂĄst alapul vĂŠve ez kĂśrĂźlbelĂźl 45-50 napra biztosĂ­tja az orszĂĄg teljes igĂŠnyĂŠt. A szőregi stratĂŠgiai tĂĄrolĂłba 2009. november 16-ĂĄig mĂĄr 900 milliĂł kĂśbmĂŠter betĂĄrolĂĄsĂĄt sikerĂźlt megoldani, ĂŠs ĂŠv vĂŠgĂŠig a tovĂĄbbi 300 milliĂł kĂśbmĂŠter betĂĄrolĂĄsa is megtĂśrtĂŠnik. A rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł tĂśbbletkapacitĂĄs mellett a vĂĄlsĂĄgnak kĂśszĂśnhető fogyasztĂĄs-csĂśkkenĂŠs tovĂĄbb javĂ­tja a helyzetet, egy Ăşj kormĂĄnyrendelet pedig az esetlegesen bekĂśvetkező krĂ­zis esetĂŠn a teendőket szabĂĄlyozza Ăşjra a januĂĄri tapasztalatok alapjĂĄn. Emellett az Orosz UkrĂĄn gĂĄzvitĂĄrĂłl is pozitĂ­v hĂ­rek ĂŠrkeznek, jĂł esĂŠly van rĂĄ, hogy a felek a gĂĄzcsap elzĂĄrĂĄsa nĂŠlkĂźl is egyezsĂŠgre jutnak. A vĂĄlsĂĄg miatt lecsĂśkkent eurĂłpai gĂĄzfogyasztĂĄs mellett valĂłszĂ­nűleg nem ĂŠrdeke egyik fĂŠlnek sem a gĂĄzellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄnak tovĂĄbbi csĂśkkentĂŠse.”- vĂŠlekedik a szakember.

Az idei első tĂ­z hĂłnapban 26,4 szĂĄzalĂŠkkal, 74,5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre csĂśkkent az orosz gĂĄz ukrajnai tranzitja, a tavalyi megfelelő időszak 101,2 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterĂŠről (ukrĂĄn Ăźzemanyag- ĂŠs energiaĂźgyi minisztĂŠrium). Az eurĂłpai orszĂĄgok energiafogyasztĂĄsa erősen csĂśkkent a vĂĄlsĂĄg miatt, az első kilenc hĂłnapban – a tavalyi időszakkal Ăśsszevetve – ennĂŠl is nagyobb arĂĄnyĂş, 29,9 szĂĄzalĂŠkos volt a visszaesĂŠs. Az első fĂŠlĂŠvben 29 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkentettĂŠk az ĂĄtvĂŠtelt, s ezen belĂźl NĂŠmetorszĂĄg 44, OlaszorszĂĄg 34 ĂŠs FranciaorszĂĄg 21 szĂĄzalĂŠkkal kevesebbet vett ĂĄt.

A fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄs biztonsĂĄga szempontjĂĄbĂłl hosszabb tĂĄvon nemcsak politikai, ĂŠs Ăźzleti, hanem fizikai, technolĂłgiai kockĂĄzatokkal is szĂĄmolniuk kell a kĂśzĂŠp-kelet-eurĂłpai orszĂĄgoknak. Nemcsak a szĂĄllĂ­tĂĄsi Ăştvonalak műkĂśdĂŠsĂŠt, de a forrĂĄsok elĂŠrĂŠsĂŠt is garantĂĄlni kell, amihez elengedhetetlen a jelenlegi szĂĄllĂ­tĂł kapacitĂĄsok bővĂ­tĂŠse – vĂŠli Drucker GyĂśrgy, az energiainfo.hu vezető elemzője. EzĂŠrt a szĂĄllĂ­tĂłrendszerek diverzifikĂĄciĂłja mellett, az alternatĂ­v forrĂĄsoknak, a tĂŠrsĂŠg ellĂĄtĂĄsĂĄba tĂśrtĂŠnő bekapcsolĂĄsĂĄra ĂŠppĂşgy szĂźksĂŠg van, mint a jelenleg szinte szigetszerűen műkĂśdő nemzeti elosztĂłrendszerek ĂśsszekapcsolĂĄsĂĄra. E tekintetben mindenkĂŠpp előremutatĂł ĂŠs pĂŠldaĂŠrtĂŠkű a MOL, illetve az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. kezdemĂŠnyezte, ĂŠs a BrĂźsszel ĂĄltal is tĂĄmogatott NETS projekt, amely egyrĂŠszt szomszĂŠdaink szĂĄmĂĄra elĂŠrhetővĂŠ teszi a magyarorszĂĄgi fĂśldgĂĄztĂĄrolĂł kapacitĂĄsok elĂŠrĂŠsĂŠt, mĂĄsrĂŠszt megteremti a magyar rendszer tĂśbbirĂĄnyĂş betĂĄplĂĄlĂĄsĂĄnak lehetősĂŠgĂŠt.

Â