close
2017-ben Budapesten rendezik a Duna-régió fórumát
Egyéb

2017-ben Budapesten rendezik a Duna-régió fórumát

Magyarországnak kiemelten fontos a Duna-régió stratégia és annak végrehajtása – mondta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Az államtitkár a németországi Ulmban részt vett a Duna-régió stratégia negyedik éves fórumán, valamint az európai uniós alapokért felelős miniszterek informális találkozóján. Ezt követően kifejtette: a stratégia azért is lényeges Magyarországnak, mert 2011-ben, a magyar EU-elnökség alatt fogadták el, és az ország azóta is rendkívül aktív a kezdeményezés megvalósításában. Az eseményen részt vett Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztos.

Takács Szabolcs közölte: a konferencián felvetődött, hogy miként lehet összehangolni az EU fejlesztési forrásait a stratégia végrehajtásával. Ezzel kapcsolatban az államtitkár a tanácskozáson beszámolt arról, hogy Magyarország nagyon jó együttműködést alakított ki az energiabiztonság, a megújuló energiák és az energiahatékonyság tekintetében Csehországgal, Szlovákiával a vízgazdálkodással kapcsolatban, Romániával pedig az árvízvédelem ügyében.

Mint mondta, az egyeztetésen az uniós partnerek mellett tagjelölt országok is képviseltették magukat. Magyarország együttműködik Ukrajnával, határon átnyúló együttműködést épített ki Kárpátaljával, illetve a beregi régióval, Bosznia-Hercegovinával pedig az árvízvédelem kérdésében dolgozik együtt.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a hatodik ilyen találkozót 2017-ben Budapesten rendezik majd.
Takács Szabolcs a tanácskozás alkalmával kétoldalú megbeszélést folytatott Jadranka Joksimovic szerb EU-integrációért felelős miniszterrel, és áttekintették a magyar-szerb kapcsolatok aktuális ügyeit. Magyarország üdvözli, hogy felgyorsulhatnak a csatlakozási tárgyalások Szerbiával, és továbbra is következetesen támogatja az ország EU-integrációs törekvéseit, ez stratégiai kérdés a magyar külpolitikában.

A tárgyaláson szóba került a migráció is, a magyar-szerb kapcsolatok nem szenvedtek kárt emiatt, “a szerbek értik a magyar szempontokat” – vélekedett. Hozzátette: “túl későn ébredt fel Európa”, Magyarország és Szerbia is már régóta szorgalmazza, hogy uniós szinten beszéljenek a nyugat-balkáni migrációs útvonalról.

Megjegyezte: Magyarországnak fontos, hogy a Vajdaságban élő magyar közösség Szerbia uniós csatlakozása tekintetében kapjon kellő garanciákat a kisebbségi jogokkal kapcsolatban.
Az államtitkár egyeztetett továbbá a bajor és a baden-württembergi kormány EU-ügyekért felelős miniszterével, és ezzel kapcsolatban közölte: Magyarország támogatja, hogy Baden-Württemberg brüsszeli képviseletén létrejöjjön egy olyan pont, amely a Duna-régió stratégiában érdekelt országok szempontjait hozná összhangba az uniós döntéshozatallal.

E megbeszélésen is felmerült a migrációs válság, és az államtitkár tájékoztatta a német minisztereket arról, hogy Magyarország következetesen betartotta a vonatkozó uniós szabályokat, és elismerés illeti, amiért megvédi az EU külső határait. Jó példát mutattak azzal is, hogy közép-európai regionális együttműködésben továbbra is megvédik e határokat. Magyarország sokat tett azért, hogy bizonyítsa az európai partnereknek: kész európai megoldásban gondolkodni, de ehhez a közép-európai országok szempontjait is figyelembe kell venni – magyarázta Takács Szabolcs.