close
2002-től nyílik bolgár gázpiac
Egyéb - Gáz

2002-től nyílik bolgár gázpiac

Bulgária gázpiacának részleges felszabadítása a tervek szerint 2002-ben kezdődik. Ekkortól az ország nagyfogyasztói a jelenleg monopolhelyzetben lévő társaság, a Bulgargas megkerülésével tárgyalhatnak a földgáz importjáról a külföldi szállítókkal- áll a FT East European Energy Report összefoglalójában.
A fenti döntést – más, az energiapiac liberalizálásához szükséges intézkedésekkel együtt – az ország kormánya a napokban hagyta jóvá. Januárban az IMF figyelmeztette Bulgáriát, hogy a számára rendelkezésre bocsátott Extended Fund Facility hitel második részének folyósítása attól függ, hogy az ország milyen lépéseket tesz energiapiaca megnyitására. Az IMF további feltételként jelölte meg egy független energiahatóság létrehozását is. Abból a célból, hogy ez utóbbi elvárásnak eleget tegyenek, az állami energia- és erőforrás ügynökség vezetője, Ivan Siliaski minisztériumközi testületet hozott létre. Vezetőjének Peter Zsotev miniszterelnök-helyettest nevezték ki, a csoport már megkezdte a munkáját.

Szeptemberre ígérik a gázszállítási szerződések feltételeinek kidolgozását, vagyis néhány hónappal az általános választások utánra. Zsotev reményei szerint a tervezet megfelel majd az EU kívánalmainak. Egy másodlagos szabályozás keretében meghatározzák majd a piacon szabadon mozogni jogosult nagyfogyasztók körét, s a hálózathoz való hozzáférés feltételeit is. Ha például egy gyár külföldi társasággal köt majd szállítási szerződést, a Bulgargas köteles lesz hálózatát a gáz továbbításához a rendelkezésükre bocsátani – jelentette ki Zsotev. Egyes esetekben azonban bizonyos adminisztratív korlátok megmaradnak, ezekhez továbbra is minisztertanácsi jóváhagyás lesz szükséges.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.