close
A drágább energia miatt emelkedtek az amerikai termelői árak
Friss

A drágább energia miatt emelkedtek az amerikai termelői árak

A vártnál erősebben emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban az energia és bizonyos szolgáltatások drágulásának eredményeként, de az erős dollár továbbra is féken tartotta a maginflációt.

Az amerikai munkaügyi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint januárban az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal nőttek a termelői árak, 2014 áprilisa óta a legerősebb ütemben. Elemzők a decemberivel azonos ütemre, 0,3 százalékos növekedésre számítottak.
Éves összevetésben a decemberivel azonos mértékben, 1,6 százalékkal – 2014 novembere óta a legnagyobb mértékben – ugrottak meg a termelői árak. Elemzők 1,5 százalékos emelkedést vártak.
A gyakran változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,4 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 1,2 százalékkal emelkedett januárban az előző havi 0,2 százalékos, illetve 1,6 százalékos növekedés után.
A közelmúltban a növekvő energiaárak váltak az infláció elsőszámú forrásává, azaz megfordult az utóbbi évek trendje, miszerint az olajárak zuhanása lefelé nyomta az árakat. Januárban a benzin nagykereskedelmi ára 12,9 százalékkal emelkedett egy hónap alatt, tavaly januárhoz képest pedig 32,3 százalékot.

Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve figyeli, hogy a jelek az infláció erősödésére utalnak-e. A Federal Reserve inflációs célszáma 2 százalék, de a pénzromlás üteme már négy éve nem éri el ezt a szintet.
Decemberben az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A januári adatot szerdán közli a munkaügyi minisztérium. Elemzők arra számítanak, hogy a 12 hónapra visszatekintő infláció 2,4 százalékra emelkedik.
Ha az árak túl gyorsan emelkednek, az azt jelzi, hogy a pénz túl könnyen áramlik be a gazdaságba, ez esetben a Fed valószínűleg emeli a kamatokat, hogy fékezze a hitelezést. 2015 decembere óta a Fed kétszer emelt kamatot, mindkétszer 0,25 bázisponttal emelte az irányadó sáv széleit.