close
Zuhan a napenergiahasznosítás költsége
Egyéb - Megújuló

Zuhan a napenergiahasznosítás költsége

A napenergia volt 2016-ban a legolcsóbb megújuló forrás az átlagos bekerülési költséget tekintve a világ hatvan orzságában a Bloomberg New Energy Finance adatai szerint, ami méginkább vonzó befektetési területté tette ezt az energiatermelési formát.

A napenergia hasznosítás költsége megawattonként 1,65 millió dolárral csökkent, szemben a szél 1,66 millió dolláros átlagköltségével, 58 feltörekvő gazdaságban, beleértve Kínát, Indiát, és Brazíliát is. A napenergia öt évvel ez előtt szinte a semmiből indult – mondja a számoakt értékelve a Bloomberg elemzője, megjegyezve, bhogy ez a story jeléentőps részen Kínáról szól, ahol rendkívüli tempóban fejlődik a naperőhasznosítás. CSak az elmúlt évben 103 milliárd dollárt költöttek Kínában solar panelek telepítésére, többet, mint az Egyesüólt Államokban, az Egyesült Királyságban és Japánban együttvéve.

Az aukciós rendszer tovább csökkenti az árakat, ahol a befektetők a kötlségek leszorításával versenyeznek egymással, a legfrissebb rekord Indiában született, és 64 dollár volt megawattóránként, augusztusban ez 29,10 dollárra zuhant.