close
Zöldebb lehet az Antarktisz
Friss

Zöldebb lehet az Antarktisz

Ha jelenlegi sebességével tovább folytatódik a globális felmelegedés, kizöldülhet az Antarktiszi-félsziget – állapította meg egy brit kutatócsoport. (Az Antarktiszi-félsziget az Antarktisz legnagyobb félszigete, ami a kontinens északnyugati részén nyúlik ki az Atlanti-óceán és Dél-Amerika irányába. Mivel vita tárgya, hogy ki fedezte fel, ezért kapta a semleges Antarktiszi-félsziget nevet.)

A kutatók az elmúlt években több helyszínen is végeztek méréseket, amelynek eredményeként kiderült, hogy mind a zuzmó, mind a mohafélék egyre gyorsabban terjednek a korábban jeges területen. „Az elmúlt ötven év hőmérséklet emelkedésének következtében jelentősen megemelkedett a biológiai aktivitás a területen, ami drámai változásokat okoz a félsziget élővilágában” – mondta a Matt Amesbury, az Exeter-i Egyetem kutatója a BBC-nek.

A változás ráadásul hatványozottan terjed a növényekkel borított felület ugyanis kevesebb napfényt ver vissza, mint a jég, így a felmelegedés tovább gyorsulhat. Mindazonáltal attól még messze vagyunk, hogy dús vegetáció teremjen a világ legzordabb kontinensén: még most is csak az Antarktisz felületének 0,3 százalékán figyelhető meg nyaranta a növényzet kialakulása.