close
Zöldáramcsúcs a hétvégén Németországban
Áram - Egyéb - Megújuló

Zöldáramcsúcs a hétvégén Németországban

A hosszú hétvégén Námetország csaknem teljes villamosenergia igényét lefedte az ország megújuló forrásainak termelése, derül ki az Agora Energiewende adataiból.

A nap, a szél, a víz és a biomassza bázison létesített termelő kapacitások együüötes teljesítméyne meghaladta a 45 gigawattot hétfőn 11.00 és 14.00 óra között. Az említett források részesedése 11.00-kor 89.7 szézalékot, 13.00-és 14.00 óra között pedig 99 százalék volt. A zöldenergia termelés felfutása mellett, az ünnep és az időjárási körülméynek miatt csökkent igényszint is hozzájárult ehhez – emelzők szerint.

A négy meghatározó zöld forrás teljesítméyne meghaladta a hőerőművek – beleértve a nukleáris, a földgáz és szénbázisú blokkok – teljesízményét ebben a négy órában. A hagyományos erőművek Pünkösd hétfőn 7,7 és 27,2 gigawatt közötti szinten voltak jelen a rendszerben. Az európai energiaügynökség adatai azt mutatják, hogy a gázbázisú erőművek 1 gigawatt körüli teljesítményt képviseltek, a szénbázisúak 1,9 gigawattot, ezzel ez a két forráso volt a legkisebb részben jelen a hétvégén, ileltve hétfőn a német villamosenergia-rendszerben.

Az elemzők rámutatnak, hogy még a legkorszerűbb 46 százalékos ahtásfokkal működő szénerőművek sem tudtak versenyképesen bekapcsolódni a piacra, tekintve, hogy a határköltségűk valahol 17,72 euró környékén mozog megawattóránként.