close
Vizet is forgalmaznak a pb-gáz-palackokban
Egyéb - Gáz

Vizet is forgalmaznak a pb-gáz-palackokban

A pb-gáz-palackok árusításának vizsgálatát kezdeményezik az ágazati cégek. Mint vásárlói visszajelzések alapján kiderült, akad vizet tartalmazó és “erősen hiányos” gázpalack is a piacon. Tavaly tíz százalékkal csökkent a pb-forgalom, nem kis részben az ügyeskedők miatt – írja pénteki számában a Magyar Hírlap.

Több visszaélésről érkezett panasz a fogyasztóktól – tájékoztatta lapunkat Dénes János, a Magyar PB-gázipari Egyesülés elnöke. A vevők kifogásolták, hogy kisebb súlyú, vagy éppen vizet is tartalmazó pb-gáz-palackok vannak forgalomban.

A visszaélések gyanúját igazolta, hogy akadt település, ahol 200-500 forinttal olcsóbban lehetett palackokhoz hozzájutni, s tudnak olyan háztartásról, amely évi több mint 5 tonna gázt használ. Önmagában persze ez jó lehet a forgalmazóknak, de valószínűsíthető, hogy a gázt nem elsősorban a háztartás “üzemeltetéséhez”, hanem illegális tevékenységhez használják. Hamisítják azt a fóliát is, amely a gázpalack szelepére húzva hivatott a vásárlónak tanúsítani: ellenőrzött és garantált árut vásárol.
Miután jelentős veszteséggel küszködnek az ágazati cégek (a forgalom mintegy 60 százalékát adó Prímagáz 2000-et 4 milliárdos veszteséggel zárta), ezért – a költségcsökkentésre tekintettel – elvetették, hogy országos vizsgálatot indítanak (amiről még tavaly ősszel döntöttek). Helyette az ország egy – a nyilvánosság számára meg nem nevezett – területén indulna az átfogó vizsgálat.

A kedélyeket az is borzolja, hogy tavaly tíz százalékkal (csaknem 280 ezer tonnára) esett a PB-forgalmazás. A veszteség egy részét az ügyeskedőknek tulajdonítják. (A visszaesés többsége az olcsó – hatósági áras, mesterségesen alacsonyan tartott – földgáznak “köszönhető”, illetve annak, hogy a szabad áras PB kénytelen volt követni a tavaly megugró világpiaci kőolaj- és az ennek nyomán emelkedő gázárakat.) Mindez azért lehetséges, mert a PB-gyártással foglalkozó vállalatok nem maguk értékesítenek közvetlenül, hanem a gázzal töltött palackokat az ország különböző pontjain vállalkozók árusítják. Ily módon lehetőség nyílik az illegális palacktöltésre.

Az ellenőrzés első lépését a közeljövőben megteszik a szakma cégei azzal, hogy külső vállalatot kérnek fel pályázat útján az ellenőrzések elvégzésére. A kiválasztandó cég lenne tehát a “kereskedelmi nyomozó”, ahogyan például Angliában nevezték az ugyanezen feladatot végző társaságot.
Az egyesülés elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az illegális gázforgalmazás miatt 100-200 ezer forintos büntetést róhatnak ki, s súlyosabb esetben elkobozhatják a forgalmazásban használt járműveket. Ezzel szemben áll az, hogy az ügyeskedők által elérhető haszon literenként legkevesebb 50 forintra rúghat.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.