close
Visszavonulóban az olaj ára
Blog - Egyéb - Olaj

Visszavonulóban az olaj ára

Az elmĂşlt nĂŠhĂĄny kereskedĂŠsi nap alatt csaknem 10 dollĂĄrt esett az amerikai nyersolaj ĂĄra a nemzetkĂśzi piacokon. AmĂ­g ugyanis a mĂşlt hĂŠten mĂŠg a 100 dollĂĄros rĂŠmĂĄlomhatĂĄrt ostromolta, addig mĂĄra 90 dollĂĄr alĂĄ mĂŠrsĂŠklődĂśtt egy hordĂłnyi amerikai kĂśnnyűolaj a New York-i ĂĄrupiacon. Az ok egyĂŠrtelmű: az OPEC szerdĂĄn tartja a kitermelĂŠssel is vĂĄrhatĂłan foglalkozĂł ĂśsszejĂśvetelĂŠt, ahol a pletykĂĄk szerint kvĂłtanĂśvelĂŠsről is dĂśntenek majd.
Egyes hĂ­rek mĂĄr arrĂłl szĂłlnak, hogy egy kĂśzepes mĂŠretű – hogy ez pontosan mit is jelent azt nehĂŠz megmondani – kvĂłtaemeleĂŠs vĂĄrhatĂł az OPEC tagĂĄllamok rĂŠszĂŠről, igaz az elmĂşlt napok szĂłbeli intervenciĂłi is megtettĂŠk hatĂĄsukat: az olajĂĄr visszavonulĂłt fĂşjt.

Ha a kitermelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠről dĂśnt a kartell, Ăşgy azt rĂśvid időn belĂźl mĂĄsodszor tennĂŠ meg, hiszen szeptember elejĂŠn mĂĄr egy napi 500 ezer hordĂłs emelĂŠs mellett tettĂŠk le a voksukat a tagĂĄllamok, ami november elsejĂŠtől hatĂĄlyos. Így az OPEC kvĂłtĂĄja napi 27,5 milliĂł hordĂł.

A tagĂĄllamok szerint azonban tovĂĄbbra sem a kitermelt mennyisĂŠg tehet a magas ĂĄrrĂłl, azaz vĂŠlemĂŠnyĂźk szerint van elegendő olaj a piacon. InkĂĄbb a gyenge dollĂĄr, illetve a rĂŠszvĂŠny ĂŠs tőkepiacktĂłl eltĂĄvolodĂł spekulatĂ­v tőke talĂĄlta meg legĂşjabb befektetĂŠsi helyszĂ­nĂŠt.