close
Visszavesz a Gazprom a gázárból
Blog - Egyéb - Gáz

Visszavesz a Gazprom a gázárból

Az orosz Gazprom januĂĄrtĂłl vĂĄrhatĂłan 30 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkenti az EurĂłpĂĄba szĂĄllĂ­tott fĂśldgĂĄz ĂĄrĂĄt – Ă­rta hĂŠtfői szĂĄmĂĄban a Vedomosztyi cĂ­mű lap, a vĂĄllalat egyik, meg nem nevezett vezetőjĂŠre hivatkozva – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A Gazprom egyelőre nem erősĂ­tette meg a lap ĂŠrtesĂźlĂŠsĂŠt. Lapunk forrĂĄsai kizĂĄrtnak tartottĂĄk, hogy a MagyarorszĂĄgra ĂŠrkező gĂĄz ĂĄra ekkora mĂŠrtĂŠkben csĂśkkenne januĂĄrtĂłl. TĂ­z-tizenĂśt szĂĄzalĂŠkos mĂŠrsĂŠklődĂŠst valĂłszĂ­nűsĂ­tettek. Jelenleg mĂŠg ĂĄrcsĂşcson, ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 540 dollĂĄr kĂśrĂźl kapjuk az orosz gĂĄzt. A tarifĂĄt egy olyan ĂĄrkĂŠplet alapjĂĄn hatĂĄrozzĂĄk meg, amely kilenc hĂłnapos kĂŠsĂŠssel kĂśveti az olaj ĂĄrĂĄnak vĂĄltozĂĄsĂĄt.

Mint ismeretes, a magyar kormĂĄny a napokban Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy januĂĄrtĂłl nem emelkedhet a gĂĄz kiskereskedelmi ĂĄra. A Gazprom szĂłvivője lapunknak a mĂşlt hĂŠten azt nyilatkozta: ha az olaj ĂĄra tartĂłsan 40 dollĂĄr kĂśrĂźl marad, akkor 2009 harmadik negyedĂŠvĂŠre csĂśkkenhet a gĂĄz ĂĄra a 2007-eshez hasonlĂł szintre. Akkor mĂŠg 270 dollĂĄr kĂśrĂźl volt ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt.

A Vedemosztyi szerint az 1998-as orosz gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg Ăłta előszĂśr fordul elő, hogy a gĂĄzipari monopĂłlium 30 szĂĄzalĂŠkkal alacsonyabb fĂśldgĂĄzĂĄrral szĂĄmol a kĂśvetkező ĂŠvi kĂśltsĂŠgvetĂŠsĂŠben. Ennek az a feltĂŠtele, hogy az urali kőolaj ĂĄra (amelyhez az orosz fĂśldgĂĄz ĂĄrĂĄt igazĂ­tjĂĄk) ĂŠves ĂĄtlagban hordĂłnkĂŠnt 50 dollĂĄr alatt maradjon.