close
Visszakéri a pénzét Pozsony
Áram - Egyéb - Megújuló

Visszakéri a pénzét Pozsony

Visszaigényli Szlovákia a Szlovák Villamos-művektől, s így annak többségi tulajdonosától, az Eneltől azt a közel félmilliárd eurót, amit a cég a bősi vízi-erőmű üzemeltetéséért felvett – jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő kedden Pozsonyban sajtótájékoztatón.

A szlovák miniszterelnök a döntést és bejelentésének időpontját azzal indokolta, hogy kedden – az érintett feleknek való kézbesítése után – jogerőssé vált a pozsonyi kerületi bíróság ez év márciusi ítélete, amellyel érvénytelenítette azt a szerződést, amelyet a bősi vízi-erőmű üzemeltetéséről Szlovákia a Szlovák Villamos-művek (SE) többségi tulajdonosával, az olasz Enellel kötött 2006-ban. Ez a szerződés kilenc éven át 35 százalékos bevételi részesedést – megközelítőleg évi 35-40 millió eurót – biztosított a bősi vízi-erőmű bevételeiből a Szlovák Villamos-műveknek.

Robert Fico jelezte, hogy az ügyben már szerdán találkozik az olasz energetikai óriás vezetésével, s kilátásba helyezte: amennyiben az olaszok nem fizetnek, Pozsony “jogosulatlan vagyonszerzés” jogcímén bírósági úton szerez érvényt követelésének. A szlovák kormányfő kifejtette: a szerdai találkozón felszólítja az olasz energetikai óriás vezetését, hogy a követelés rendezéséig ne diszponáljon az SE vagyonával. Megjegyezte: nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy ennek érdekében jogi úton előzetes intézkedést kérnek. Rámutatott: az általuk visszaigényelt több mint 490 millió euró annak a részesedésnek a kamatos összege, amelyet az SE kilenc éven alatt a bősi vízi-erőmű üzemeltetéséért felvett.

A szlovák állam március kilencedikén azt követően vonta ismét teljes állami ellenőrzése alá a bősi vízi-erőművet, hogy a pozsonyi kerületi bíróság érvénytelenítette az annak üzemeltetéséről 30 évre kötött szerződést. Erre a lépésre reagálva a Szlovák Villamos-művek jelezte: az ügyben rendkívüli jogorvoslat lehetőségével fognak élni, majd később azt is közölték, hogy 588 millió eurós jóvátételi igénnyel fognak fellépni a bősi vízi-erőmű visszavétele miatt.

Robert Fico keddi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva az Enel kártérítési igényét és annak összegét jogilag megalapozatlannak minősítette. “Ezt a követelést az ujjukból szopták ki” – fogalmazott.