close
Vinné az Mol az INA-t
Egyéb - Olaj

Vinné az Mol az INA-t

KĂśzlemĂŠnyben tudatta a Mol, hogy vĂŠteli ajĂĄnlatot tesz a horvĂĄtorszĂĄgi INA olajtĂĄrsasĂĄgra. A kĂśzlemĂŠny tartalmĂĄt ismertetjĂźk.

SoronkĂ­vĂźli tĂĄjĂŠkoztatĂĄs keretĂŠben az alĂĄbbiakrĂłl ĂŠrtesĂ­tjĂźk a Budapesti ÉrtĂŠktőzsdĂŠt:
A MOL nyilvĂĄnos ajĂĄnlatot kĂ­vĂĄn tenni az INA rĂŠszvĂŠnyekre A mai napon a MOL hivatalosan bejelentette szĂĄndĂŠkĂĄt az ĂŠrintett feleknek HorvĂĄtorszĂĄgban, hogy nyilvĂĄnos ajĂĄnlatot kĂ­vĂĄn tenni a tĂśrvĂŠny ĂĄltal előĂ­rt hatĂĄridőn belĂźl az INA kĂśzkĂŠzhĂĄnyadban lĂŠvő rĂŠszvĂŠnyeire, azaz amelyek nem a MOL, vagy a vele Ăśsszehangoltan eljĂĄrĂł HorvĂĄt KĂśztĂĄrsasĂĄg tulajdonĂĄban vannak. A horvĂĄt kormĂĄny ĂŠs a MOL folyamatosan tĂĄrgyal az energia szektorban valĂł stratĂŠgiai egyĂźttműkĂśdĂŠsről, beleĂŠrtve az INA jĂśvőbeni fejlesztĂŠsi ĂŠs tulajdonosi struktĂşrĂĄjĂĄt illető elkĂŠpzelĂŠseket. BĂĄr ezen tĂĄrgyalĂĄsok mĂŠg nem zĂĄrultak le, a MOL nyilvĂĄnos ajĂĄnlatĂĄval meg kĂ­vĂĄnja erősĂ­teni elkĂśtelezettsĂŠgĂŠt az INA-val valĂł stratĂŠgiai partnersĂŠg irĂĄnt, ĂŠs egyben vĂŠget kĂ­vĂĄn vetni a tovĂĄbbi spekulĂĄciĂłknak.
A MOL meggyőződĂŠse, hogy a kĂŠt vĂĄllalat kĂśzĂśtti egyĂźttműkĂśdĂŠs szorosabbĂĄ fűzĂŠse jelentősen nĂśveli a rĂŠszvĂŠnyesi ĂŠrtĂŠket minden ĂŠrintett szĂĄmĂĄra. Az elmĂşlt 5 ĂŠvben, amiĂłta a MOL az INA stratĂŠgiai partnerĂŠvĂŠ vĂĄlt, a MOL kiemelkedő szerepet vĂĄllalt az INA Ăźzleti eredmĂŠnyessĂŠgĂŠnek javĂ­tĂĄsĂĄban, valamint hozzĂĄjĂĄrult a horvĂĄt tĂĄrsasĂĄg transzparensebbĂŠ vĂĄlĂĄsĂĄhoz – mindezen ĂĄtszervezĂŠsi- ĂŠs fejlesztĂŠsi programokat felelős vĂĄllalatirĂĄnyĂ­tĂĄsi szempontok szem előtt tartĂĄsĂĄval hajtotta vĂŠgre. A MOL teljes mĂŠrtĂŠkben elkĂśtelezett a vĂĄllalat ĂźzletĂĄgainak jĂśvőbeni fejlesztĂŠse mellett, hogy megszilĂĄrdĂ­tsa az INA pozĂ­ciĂłjĂĄt DĂŠl-EurĂłpĂĄban az ĂŠlesedő regionĂĄlis versenyhelyzetben. KivĂĄlĂłan pĂŠldĂĄzza tĂśrekvĂŠsĂŠt, hogy a MOL kezdemĂŠnyezte az INA rijekai ĂŠs sisaki finomĂ­tĂłi fejlesztĂŠsi programjainak kiterjesztĂŠsĂŠt, kĂśltsĂŠgvetĂŠsĂŠnek bővĂ­tĂŠsĂŠt. EzĂĄltal mindkĂŠt finomĂ­tĂł megfelel majd a legmagasabb szintű eurĂłpai szabvĂĄnyoknak.
A MOL jĂłl ismeri belĂźlről is az INA nĂśvekedĂŠsi potenciĂĄljĂĄt, ĂŠs szĂĄndĂŠkĂĄban ĂĄll a TĂĄrsasĂĄg rĂŠszvĂŠnyesei szĂĄmĂĄra tisztessĂŠges ĂŠs reĂĄlis ĂĄrat tartalmazĂł vĂŠteli ajĂĄnlatot tenni. Ezen tĂşlmenően felelős stratĂŠgiai befektetőkĂŠnt vilĂĄgos helyzetet kĂ­vĂĄn teremteni az INA befektetői szĂĄmĂĄra ĂŠs vĂŠget kĂ­vĂĄn vetni a tovĂĄbbi spekulĂĄciĂłknak, amelyek mĂĄr jelentősen megzavartĂĄk a piacot ĂŠs bizonyos szereplőkben hamis vĂĄrakozĂĄsokat kelthettek.