close
Vesztesek közt a TotalFina és a Suez
Egyéb - Olaj

Vesztesek közt a TotalFina és a Suez

Rendhagyó összeállítást készített a Marianne francia hetilap: a tavalyi év vállalati teljesítményeit elemezve nem a legjobban teljesítőket, hanem a tőzsdei eredmények alapján az ötven leggyengébben szereplő vállalat adatait hasonlítja össze. A listán szerepel a TotalFinaElf óriásvállalat és a Suez csoport is.Az olajtársaság részvényeinek árfolyama 2001. január 1-jén 161,02 euró volt. Szeptember közepére azonban 19,14 százalékot veszítettek értékükből a papírok, amelyeket ekkor darabonként 130,2 euróért adták-vették. Az árfolyam ezután megindult felfelé, de a december elején regisztrált, a szeptemberi állapothoz mért 17,59 százalékos növekedés csak arra volt elegendő, hogy a TotalFinaElf csoport végül 4,92 százalékos éves árfolyamcsökkenéssel zárja a 2001. évet. A társaság részvényei jelenleg 153 eurót érnek.

A TotalFinaElfnél is gyengébben szerepelt tavaly az egyebek mellett az energetikai iparban is érdekelt Suez csoport, amely 2001 első háromnegyedének 8,20 százalékos árfolyamcsökkenését a negyedik negyedben még 8,74 százalékos visszaeséssel toldotta meg. A cégcsoport részvényei összesen 16,22 százalékot veszítettek értékükből 2001-ben, jelenleg a papírok értéke 33,20 euró.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.