close
Verseny a cseh atomerőmű megrendelők kegyeiért
Atom - Egyéb

Verseny a cseh atomerőmű megrendelők kegyeiért

Cseh és orosz illetékesek sora reagált Hillary Clinton külügyminiszter és amerikai szakértők minapi érveire, amelyek amellett hangzottak el, miért járnának jól a csehek, ha amerikai atomreaktort építenének. Az ellenvélemények szerint a Clinton által felsorolt előnyök nem Amerikában, hanem Csehországban jelentkeznének, ha nem a Westinghouse, hanem a Skoda-Atomsztrojexport konzorcium kapná a megbízást.

Hillary Clinton és az amerikai sajtóban megjelent szakértői vélemények szerint kilencezer munkahely létesülne az Egyesült Államokban, ha a Westinghousse nyerné meg a csehországi temelíni atomerőműre bővítésére kiírt tendert. Az amerikai gyártó mellett a napokban Hillary Clinton külügyminiszter érvelt Prágában. Amerikai győzelem esetén Csehország ezzel a döntéssel diverzifikálná energiaellátását, csökkentve ezzel energetikai függését Oroszországtól.

A Cseh Állami Atomenergetikai Bizottság elnöke, Dana Drabova viszont arról beszélt egy cseh tévécsatornán, hogy bár mindhárom pályázó megfelel a magas fokú biztonsági előírásoknak, mindnek vannak gyenge pontjai. A Westinghouse-nak például hiányoznak a referenciái.

Valerij Jazev, az orosz duma környezetvédelmi bizottságának elnökhelyettese az óriási projekt kapcsán az atomenergetikával kapcsolatos ágazatok fejlesztéséről, azok gazdasági hatásáról nyilatkozott. Ezek az előnyök nem az USA-ban, hanem Csehországban jelentkeznének, ha a tenderen nem a Westinghouse, hanem a Skoda és az Atomsztrojexport konzorciuma nyerne. Ekkor az országban 10 ezer új munkahely keletkezne. Az orosz energiafüggéstől való csökkenést Jazev üres retorikának nevezte, szerinte azért folyamadnak politikai érvekhez az amerikaiak, mert műszakihoz nem tudnak. A Westinghouse-nak nincs referenciája az ajánlott blokkokra, Oroszország viszont Kínában már felépített egy ilyen erőművet, a tianvani ma a világ legbiztonságosabb erőműve.

Miroslav Fiala, a Škoda JS vezérigazgatója is a Csehországban keletkező 10 ezer munkahellyel érvelt, továbbá azzal, hogy a kapcsolódó ágazatokban további 60-80 ezer munkahely jön létre, nőnek a helyi adóbevételek és fejlődik a cseh infrastruktúra is. Emlékeztetett a cseh-orosz MIR-1200 konzorciumra, amellyel orosz részről a cseh gazdaság fejlesztése és csehországi munkahelyek teremtése volt a cél. Miután cseh cégek építik, a projekt értékének 75 százalékban Csehországban marad. Azt mondja, a cseh atomenergetikai iparban megvan egy atomerőmű felépítéséhez szükséges szaktudás. Másrészt a cseh-orosz konzorciumban részt vevő cseh cégek lehetőséget kapnak, hogy a Roszatom globális beszállítóiként részt vegyek a világ más részében épülő atomerőművek létesítésében. Ha csak valami előre nem látható körülmény nem lép fel, nincs ok az aggodalomra a késés vagy a költségnövekedés miatt sem.

Szergej Kondratyev, az Energetikai és Pénzügyi Intézet gazdasági osztályvezetője a sokéves cseh-orosz atomenergetikai együttműködést emelte ki, s ő is arra jutott, hogy cseh-orosz győzelem esetén a cseh vállalatok még nagyobb mértékben vehetnének részt a közös munkában. Az összes eddig megépített cseh blokk szovjet terv alapján készült, így könnyen megoldható a szakemberellátás, könnyebb lenne az üzemeltetés. Emlékeztetett, hogy míg a Westinghouse az elmúlt 30 évben nem épített egyetlen atomerőművet sem. Oroszország az utóbbi 25 évben több mint 20 blokkot épített világszerte. Jelenleg 9 blokk építése folyik Oroszországban és több mint húszé külföldön, többek között Törökországban, ahol az erőmű az uniós előírásoknak megfelelően épül.

Az orosz ajánlat mellett szól szerinte az is, hogy az Európai Unió részéről jelenleg is érvényben van az a szabály, mely szerint az atomerőmű építőjének referenciával kell rendelkeznie. Csehország annak a Németországnak szomszédja, amely az utóbbi időben − néhány más európai országgal együtt − az atomenergia ellen fordult, ezért a közvéleményt minden bizonnyal foglalkoztatni fogja, mennyire biztonságos és máshol már kipróbált erőmű épül a szomszédságában.esetében a fizetési kötelezettség a tulajdoni hányad arányában oszlik meg.