close
Venezuela, az ígéret földje
Egyéb - Olaj

Venezuela, az ígéret földje

Orosz tĂĄrsasĂĄgok vetnĂŠk meg a lĂĄbukat a vilĂĄg szĂŠnhidrogĂŠnben egyik leggazdagabb orszĂĄgĂĄban, VenezuelĂĄban. EgyikĂźk sem a nullĂĄrĂłl indult, most azonban, miutĂĄn Hugo Chavez venezuelai elnĂśk MoszkvĂĄban szĂĄmos, energetikai vonatkozĂĄsĂş megĂĄllapodĂĄst Ă­rt alĂĄ, kĂśzelebb kerĂźltek a latin-amerikai mĂŠzes bĂśdĂśnhĂśz. TĂĄrgyalĂĄsai korĂĄbbi napjain Chavez a kĂŠt orszĂĄg szorosabb gazdasĂĄgi egyĂźttműkĂśdĂŠsĂŠről tĂĄrgyalt meghĂ­vĂłjĂĄval, Dimitrij Medvegyevvel, kĂźlĂśnĂśs tekintettel a fegyvervĂĄsĂĄrlĂĄsokra.

MĂĄr a hĂŠt elejĂŠn arrĂłl cikkezett az orosz sajtĂł, hogy a Gazpromot, a Lukoilt ĂŠs a TNK-BP-t is szĂ­vesen lĂĄtjĂĄk a venezuelai szĂŠnhidrogĂŠn iparban. MindhĂĄrman a venezuelai ĂĄllami monopolcĂŠggel a Petroleos de Venezuela SA-val (PdVSA) ĂśsszeĂĄllva lĂĄthatnĂĄnak munkĂĄhoz. A lehetősĂŠg kedden valĂłsĂĄggĂĄ vĂĄlt, amikor Hugo Chavez venezuelai elnĂśk ĂŠs Dimitrij Medvegyev orosz elnĂśk tĂśbb, energetikai tĂĄrgyĂş megĂĄllapodĂĄst Ă­rt alĂĄ, ahogyan az ĂŠrintett tĂĄrsasĂĄgok vezetői is. A TNK-BP az Orinoco folyĂł deltĂĄjĂĄban lĂŠvő Ayacucho-2 blokkon indĂ­t majd feltĂĄrĂĄst, a Lukoil az Orinoco-medence Hunin-3 blokkjĂĄn, a Gazprom pedig az Ayacucho-3 mezőn.

A legtĂśbb lehetősĂŠg a Gazpromnak nyĂ­lt meg, amely első egyĂźttműkĂśdĂŠsi megĂĄllapodĂĄsĂĄt 2004-ben kĂśtĂśtte a PdVSA-val. Egy ĂŠvvel kĂŠsőbb mĂĄr beszĂĄllhatott a venezuelai-ĂśbĂślben folyĂł egyik munkĂĄba, tavaly pedig megkezdte a kĂŠsőbbi fĂşrĂĄsok előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠt. KĂśzlemĂŠnyĂŠben beszĂĄmol, hogy a most szĂźletett szerződĂŠsek ĂŠrtelmĂŠben venezuelai partnerĂŠvel az ĂŠv vĂŠgĂŠig elkĂŠszĂ­ti az Orinoco folyĂł deltĂĄjĂĄban lĂŠvő Ayacucho 3-as szĂŠnhidrogĂŠnblokk fĂśldtani modellezĂŠsĂŠt, leĂĄnyvĂĄllalatĂĄn, a Gazprom Latin America B.V-n keresztĂźl. E hatĂĄridőre felmĂŠrik a blokk szĂŠnhidrogĂŠn kincsĂŠt is, amelynek nagysĂĄgĂĄt a PdVSA ĂśtmilliĂĄrd tonnĂĄra teszi, de amelyet a felmĂŠrĂŠs utĂĄn fĂźggetlen auditorral fognak jĂłvĂĄhagyatni. FelmĂŠrik a tĂŠrsĂŠg extra nehĂŠz kőolaj kincse kinyerĂŠsĂŠnek műszaki ĂŠs gazdasĂĄgi feltĂŠteleit is.

A Gazpromot szĂ­vesen fogadnĂĄk be a Delta Caribe Oriental LNG projektbe, amely kĂŠt lelőhely fejlesztĂŠsĂŠre ĂŠs egy venezuelai fĂśldgĂĄz cseppfolyĂłsĂ­tĂł Ăźzem ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre jĂśtt lĂŠtre, sőt, egy harmadik terĂźleten folyĂł munkĂĄba is. ElkĂŠpzelhető, hogy a kĂŠt tĂĄrsasĂĄg majd egyĂźttműkĂśdne a venezuelai gĂĄzinfrastruktĂşra lĂŠtrehozĂĄsĂĄban, s hogy a Gazprom rĂŠszt vesz a venezuelai gĂĄzipari fejlesztĂŠsi programban ĂŠs a DĂŠl-Amerikai GĂĄzvezetĂŠk projekt első szakaszĂĄnak előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠben. A Lukoil elnĂśke, Vagit Alekperov kĂŠtĂŠves megĂĄllapodĂĄst Ă­rt alĂĄ a venezuelai tĂĄrsasĂĄg elnĂśkĂŠvel az emlĂ­tett extra nehĂŠzolaj lelőhelyen indĂ­tandĂł, kĂśzĂśs kutatĂĄsrĂłl. Az orosz tĂĄrsasĂĄg kĂśzlemĂŠnye szerint osztozni fognak a feltĂĄrĂĄsi kĂśltsĂŠgeken, de a hĂ­rből nem derĂźl ki, hogy azok mekkorĂĄra vĂĄrhatĂłk. A mostani egyezsĂŠg Ăśsszhangban van a 2005-ben mĂĄr alĂĄĂ­rt, hĂĄrom ĂŠves ĂŠs szintĂŠn az extra nehĂŠzolajra vonatkozĂł szerződĂŠssel.

A Lukoil elnĂśk-helyettese, Andrej Kuzjajev kĂśzĂślte, hogy szĂł volt a venezuelai olaj olaszorszĂĄgi feldolgozĂĄsĂĄrĂłl is. A helyszĂ­n a mĂĄsodik legnagyobb olasz finomĂ­tĂł, az ERG lenne. Dimitrij Dolgov szĂłvivő azonban hangsĂşlyozta, hogy a finomĂ­tĂĄs egyelőre csak lehetősĂŠg. Arra az esetre vonatkozik, ha cĂŠge megkezdenĂŠ a venezuelai olajtermelĂŠst. „Azt viszont nehĂŠz megmondani, hogy erre mikor kerĂźl sor”, ĂĄll az e-mailben a The Moscow Timesnek adott kommentĂĄrjĂĄban. ÚjsĂĄgĂ­rĂłk előtt Medvegyev elmondta, hogy Chavezzel folytatott tĂĄrgyalĂĄsain szĂł volt egyĂŠb kĂŠtoldalĂş megĂĄllapodĂĄsok lehetősĂŠgĂŠnek vizsgĂĄlatĂĄrĂłl, ĂŠs egyet ĂŠrtettek abban, tovĂĄbbra is tĂĄrgyalni kell az OPEC olajkartellĂŠhez hasonlĂł, gĂĄzpiac befolyĂĄsolĂł szervezet lĂŠtrehozĂĄsĂĄrĂłl. Valerij Nyesztyerov, a Troika Dialog egyik elemzője szerint nem volt meglepő, hogy Medvegyev szemĂŠlyes figyelmet fordĂ­tott az orosz cĂŠgek venezuelai lehetősĂŠgeinek kibővĂ­tĂŠsĂŠre, mert a vĂĄllalatok, Chavez retorikĂĄjĂĄnak dacĂĄra valĂłjĂĄban eddig nem jutottak ĂŠrdemi szerephez a latin-amerikai orszĂĄg szĂŠnhidrogĂŠn iparĂĄban. Az elemző kĂŠtli, hogy lĂŠnyegi haladĂĄs ĂŠrhető el a fĂśldgĂĄz termelők kartelljĂŠnek lĂŠtrehozĂĄsĂĄban. Egy ilyen ĂśsszefogĂĄs szerinte nagyon nehĂŠz, hacsak nem lehetetlen.

Venezuela a szĂŠnhidrogĂŠnek tĂźkrĂŠben

Venezuela bizonyĂ­tott gĂĄzkĂŠszletei a mĂşlt ĂŠv vĂŠgĂŠn 4,3 ezermilliĂĄrd kĂśbmĂŠtert tettek ki a Gazprom kĂśzlemĂŠnye szerint, ezzel az orszĂĄg Latin-AmerikĂĄban a legnagyobb tartalĂŠkkal rendelkezik. Éves gĂĄztermelĂŠse kĂśrĂźlbelĂźl 30 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter, ennek azonban az egĂŠszĂŠt felhasznĂĄlja. Igaz, importra sem szorul. BizonyĂ­tott olajkĂŠszlete 11,2 milliĂĄrd tonna, ezzel a vilĂĄgrangsorban a hetedik helyen ĂĄll. EnergiafelhasznĂĄlĂĄsĂĄban a gĂĄz 41 szĂĄzalĂŠkot kĂŠpvisel, az olaj 38-at, a vĂ­zenergia 21-et. GĂĄzmonopolcĂŠge a fenti Petroleos de Venezuela S.A., amely rĂŠszt vesz a szomszĂŠdos orszĂĄgokkal kĂśzĂśsen tervezett gĂĄzvezetĂŠki hĂĄlĂłzat lĂŠtrehozĂĄsĂĄban.Â