close
Változatlan paksi atomtervek
Atom - Egyéb

Változatlan paksi atomtervek

A Paksi Atomerőművet birtoklĂł MVM nyitott az erőmű stressztesztjĂŠre, illetve a biztonsĂĄgi előĂ­rĂĄsok esetleges vĂĄltozĂĄsĂĄra. Mivel a jelenlegieknek az egysĂŠg mindenben megfelel, a fukusimai atomszerencsĂŠtlensĂŠg miatt egyelőre nem lĂĄt okot a biztonsĂĄg fokozĂĄsĂĄra ĂŠs nem ĂĄllĂ­tja le a bővĂ­tĂŠst – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A fukusimai eset rendkĂ­vĂźl ritka szerencsĂŠtlensĂŠgek sorozatĂĄnak eredmĂŠnye – vĂŠlekedik a Paksi Atomerőművet tulajdonlĂł Magyar Villamos Művek (MVM). Jelenleg mĂŠg kevĂŠs megbĂ­zhatĂł informĂĄciĂł ĂĄll rendelkezĂŠsre JapĂĄnbĂłl, de az megĂĄllapĂ­thatĂł, hogy az ottani esemĂŠnyekhez hasonlĂł, 9-es erőssĂŠgű fĂśldrengĂŠs, illetve az azt kĂśvető cunami MagyarorszĂĄgon kizĂĄrhatĂł. A hazĂĄnk terĂźletĂŠn eddig előfordult legnagyobb, 6,5-es erőssĂŠgű fĂśldrengĂŠsnek – ami 250 ĂŠve volt – a paksi erőmű teljes mĂŠrtĂŠkben ellenĂĄll – szĂśgezik le.

A stresszteszttel kapcsolatban az uniĂłs ĂĄllĂĄspontot kĂ­vĂĄnjĂĄk kĂśvetni. MĂĄrcius 15-ĂŠn elvi egyezsĂŠg szĂźletett a GĂźnter Oettinger energetikai biztos vezette megbeszĂŠlĂŠsen a stressztesztekről. Az ĂźlĂŠsen MagyarorszĂĄg jelezte, hogy rĂŠszt kĂ­vĂĄn venni a mĂłdszertan kidolgozĂĄsĂĄban ĂŠs a tesztek lefolytatĂĄsĂĄban. A Paksi Atomerőmű ugyanakkor mĂĄr ĂĄtesett egy ilyen teszten. Ennek eredmĂŠnyekĂŠppen a mĂĄr addig is komoly tűrĂŠshatĂĄrĂş lĂŠtesĂ­tmĂŠnyen tovĂĄbbi műszaki fejlesztĂŠseket hajtottak vĂŠgre.

Jelenleg „nincs olyan informĂĄció”, ami miatt vĂĄltoztatni kellene az atomerőmű LĂŠvai-projektnek nevezett bővĂ­tĂŠsi ĂźtemezĂŠsĂŠn – fogalmaznak. A folyamat a tervek szerint halad: jelenleg a tenderkiĂ­rĂĄst kĂŠszĂ­tik elő. (A szakminisztĂŠrium korĂĄbban ezt 2012 elejĂŠre Ă­gĂŠrte.) A mostani helyzet rĂŠszleteinek megismerĂŠsĂŠvel tovĂĄbbi biztonsĂĄgi lehetősĂŠgek vizsgĂĄlata is szĂłba kerĂźlhet. A fukusimai erőmű balesete kapcsĂĄn biztonsĂĄgnĂśvelő beruhĂĄzĂĄsokrĂłl mĂŠg korai beszĂŠlni. Előbb pontos szakmai kĂŠpet kell kapni a tĂśrtĂŠntekről, elemezni kell, hogy az ottani kĂśrĂźlmĂŠnyek mennyiben vonatkoztathatĂłk MagyarorszĂĄgra.

A bővĂ­tĂŠs előkĂŠszĂ­tĂŠsi munkĂĄi sorĂĄn a mai legmodernebb atomerőmű-tĂ­pusok kerĂźlnek szĂłba, mindazon biztonsĂĄgi előĂ­rĂĄsok figyelembe vĂŠtelĂŠvel, amiket a nemzetkĂśzi előĂ­rĂĄsok ĂŠs ajĂĄnlĂĄsok tartalmaznak. Ilyen a fĂśldrengĂŠsĂĄllĂłsĂĄg vagy a repĂźlőgĂŠpek becsapĂłdĂĄsa elleni vĂŠdelem. Ha ezek az előĂ­rĂĄsok időkĂśzben mĂłdosulnak, Ăşgy a pĂĄlyĂĄzati kiĂ­rĂĄsokban ezt is gyelembe veszik. Az eredeti tervek szerint az Ăşj, ĂśtĂśdik blokkot 2020–2025-ben kapcsolnĂĄk a hĂĄlĂłzatra. A jelenlegi tervek szerint a beruhĂĄzĂĄs nem igĂŠnyelne kĂśltsĂŠgvetĂŠsi forrĂĄst, de a pĂŠnzĂźgyi oldalt mĂŠg vizsgĂĄljĂĄk.

Atomvita a parlamentben 

TĂśbbek kĂśzĂśtt fĂśldrengĂŠs ĂŠs ĂĄrvĂ­z elleni vĂŠdelem, a hűtőrendszer ĂĄllapota, a tartalĂŠk-ĂĄramforrĂĄs biztonsĂĄga, a reaktor vĂŠdettsĂŠge ĂŠs a balesetek alkalmĂĄval kĂśvetendő eljĂĄrĂĄsok szerepelnek majd azon a stresszteszten, amit uniĂłs kezdemĂŠnyezĂŠsre a Paksi Atomerőműben is lefolytatnak – jelentette be a parlamentben a fukusimai atomszerencsĂŠtlensĂŠg miatt ĂśsszehĂ­vott bizottsĂĄgi ĂźlĂŠsen Bencsik JĂĄnos ĂĄllamtitkĂĄr. Az MTI tudĂłsĂ­tĂĄsa szerint Ăşgy fogalmazott, a hazai ĂĄramigĂŠnyek 40–50 szĂĄzalĂŠkĂĄt biztosĂ­tĂł atomerőműnek kĂśzĂŠptĂĄvon nincs alternatĂ­vĂĄja. JĂĄvor Benedek, az ellenzĂŠki LMP kĂŠpviselője viszont azt kĂŠrte a kormĂĄnytĂłl: a kockĂĄzatok felmĂŠrĂŠse előtt az Ăźzemidő-hosszabbĂ­tĂĄsrĂłl ĂŠs Ăşj blokkok ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠről se szĂźlessen dĂśntĂŠs.