close
Válságtanácskozást fontolgat az OPEC
Egyéb - Olaj

Válságtanácskozást fontolgat az OPEC

Az OPEC tagországok válságtanácskozást fontolgatnak, amiért egyre csak esik a nyersolaj világpiaci ára. A tőzsdei jegyzések hétfőn reggel is 40 dollár alatt jártak. Többszáz million dollárnyi beruházást álíltottak már le a nagy olajipari társaságok, de a piac nem aggódik.

Az iráni olajminiszter szerint is segíthetne egy válságértekezlet, amelynek lehetőségét algériai kollégája vetette fel, miután az olajárak pénteken lefelé elhagyták a negyven dolláros hordónkénti szintet. A kérdés persze az, hogy az OPECnek van-e még akkora befolyása, hogy egy ad hoc megbeszélés és esetleges termeléscsökkentés révén megáll a nyersolaj áresése, illetve esetleg némi áremelkedés is bekövetkezik.

Elemzők megjegyzik, hogy az árcsökkenést némiképp felgyorsította az iráni atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi megállapodás, amelynek hatására Irán 2016-ban visszatérhet a nemzetközi piacokra, ami a túlkínálatot erősítheti, ha nem növekszik számottevően a világ olajkereslete, amire egyelőre nem látszik esély.

Akárhogyan is, utoljára a 2009-es pénzügyi válság idején volt ennyire alacsonyan a világpiaci olajár, aminek hatására sorra jelentik be korábban elkezdett, vagy meghirdetett kutatás-termelési projektjeiket a nagy olajtársaságok. Nyilvánvalóan a költségesebb térségekben szállnak ki elsőként, így az Északi-tengeri mezők a nagy vesztesei a mostani besznek.