close
Válságra készül a Gazprom
Blog - Egyéb - Gáz

Válságra készül a Gazprom

A Gazprom az idĂŠn csĂşcsĂŠvet vĂĄr, a pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄgra azonban fel kell kĂŠszĂźlnie. Egyelőre nem kĂ­vĂĄn semmilyen, a tulajdonosoknak mĂĄr bejelentett beruhĂĄzĂĄsrĂłl lemondani, hosszabb tĂĄvon azonban visszafogja a kiadĂĄsokat. KĂśltsĂŠgĂŠsszerűsĂ­tĂŠsbe is fog, az idĂŠn pedig a negyedĂŠvel faragnĂĄ le nettĂł adĂłssĂĄgĂĄt. A kĂśvetkező hĂĄrom ĂŠv pĂŠnzĂźgyi tervĂŠről vĂĄrhatĂłan decemberben hatĂĄroz.

JĂśvőre kisebb ĂĄrbevĂŠtelt vĂĄr az orosz Gazprom EurĂłpĂĄbĂłl, viszont a csĂśkkenĂŠst remĂŠnyei szerint rĂŠszben ellensĂşlyozni fogja a belfĂśldi eladĂĄsok nĂśvekedĂŠse a magasabb gĂĄzĂĄrak miatt. Andrej Kruglov, a tĂĄrsasĂĄg elnĂśk-helyettese a Platts szerint egy moszkvai befektetĂŠsi konferenciĂĄn elmondta, hogy a jĂśvő ĂŠvre vonatkozĂł gĂĄzĂĄr előrejelzĂŠsĂŠt a Gazpromnak vĂŠlhetőleg mĂłdosĂ­tania kell. KonkrĂŠt szĂĄmokat nem mondott, csak annyit kĂśzĂślt, hogy jĂśvőre 20 szĂĄzalĂŠkkal emelkednek az oroszorszĂĄgi belfĂśldi gĂĄzĂĄrak. A kormĂĄny dĂśntĂŠse ĂŠrtelmĂŠben ugyanis 2011-re az oroszorszĂĄgi tarifĂĄknak el kell ĂŠrniĂźk a nemzetkĂśzieket. Emiatt tehĂĄt az olajĂĄresĂŠs negatĂ­v hatĂĄsa is tompĂ­tottan fogja ĂŠrinteni a cĂŠget. Az is segĂ­t, hogy a szovjet utĂłdĂĄllamoknak is magasabb ĂĄron fogja a gĂĄzt eladni a cĂŠg, ĂŠs tĂśbb folyik majd be a szĂŠnhidrogĂŠn szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄbĂłl is. 

Kruglov vĂĄrakozĂĄsai szerint a Gazprom decemberi igazgatĂłsĂĄgi ĂźlĂŠsĂŠn fognak hatĂĄrozni arrĂłl, hogy hogyan reagĂĄljon a tĂĄrsasĂĄg a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄgra a kĂśvetkező hĂĄrom ĂŠvben. Akkor vizsgĂĄljĂĄk meg a pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg kĂśvetkezmĂŠnyeit is. A cĂŠg hĂĄrom ĂŠves kĂśltsĂŠgvetĂŠsi terve mĂĄr tartalmazni fogja azokat a lĂŠpĂŠseket is, amelyek az adott piaci realitĂĄshoz valĂł alkalmazkodĂĄshoz szĂźksĂŠgesek. Ugyanakkor nem adnak fel egyetlen, olyan betervezett projektet sem, amelyről mĂĄr tĂĄjĂŠkoztatta a tulajdonosait. Nincs tervbe vĂŠve a beruhĂĄzĂĄsok csĂśkkentĂŠse sem, viszont a hosszĂş tĂĄvĂş beruhĂĄzĂĄsi tervet vĂĄrhatĂłan megnyirbĂĄljĂĄk. A tőkerĂĄfordĂ­tĂĄsok az elmĂşlt hĂĄrom ĂŠv ĂĄtlagszintjĂŠn maradnak. 

A Gazprom az ĂŠv vĂŠgĂŠig 25 szĂĄzalĂŠkkal kĂ­vĂĄnja lefaragni nettĂł adĂłssĂĄgĂĄt. RĂśvid lejĂĄratĂş kĂśtelezettsĂŠge az első negyedĂŠv vĂŠgĂŠn 320 milliĂĄrd dollĂĄr, vagyis kĂśrĂźlbelĂźl 11,85 milliĂĄrd dollĂĄr volt, teljes adĂłssĂĄga pedig jĂşniusban 37 milliĂĄrd dollĂĄrt tett ki. Akkor Kruglov azt mondta, hogy a tartozĂĄsok szintje az ĂŠv vĂŠgĂŠig vĂĄltozatlan marad. Most megerősĂ­tette, hogy 2008-ban a tĂĄrsasĂĄg fennĂĄllĂĄsa legjobb ĂŠvĂŠt fogja zĂĄrni ĂĄrbevĂŠtel ĂŠs adĂłzott eredmĂŠny szempontjĂĄbĂłl is. NemrĂŠg Alekszej Miller vezĂŠrigazgatĂł bejelentette, hogy az idei ĂĄrbevĂŠtel elĂŠri a 100 milliĂĄrd dollĂĄrt. 

MindazonĂĄltal tĂ­z nappal korĂĄbban azt tette kĂśzzĂŠ a tĂĄrsasĂĄg, hogy kĂśltsĂŠgkezelĂŠsi ĂŠs optimalizĂĄlĂĄsi program indĂ­tĂĄsĂĄra kĂŠszĂźl, a tevĂŠkenysĂŠg hatĂŠkonysĂĄgĂĄnak javĂ­tĂĄsa ĂŠrdekĂŠben. Az ĂĄramvonalasĂ­tĂĄsi feladatot az igazgatĂłsĂĄg kapta, előszĂśr 2009. mĂĄsodik felĂŠben szĂĄmolnak be az eredmĂŠnyekről. FelĂźlvizsgĂĄljĂĄk a csoporton belĂźli ĂĄrkĂŠpzĂŠst is, erről a jĂśvő ĂŠv utolsĂł negyedĂŠben ĂŠrtĂŠkelik a tapasztalatokat.