close
Választások után sem drágul a gáz
Blog - Egyéb - Gáz

Választások után sem drágul a gáz

Tårgyalås van, megegyezÊs nincs a szolgåltatókkal 

Ha az OrbĂĄn-kormĂĄny a hazai gĂĄzĂĄrak jĂşliusi befagyasztĂĄsakor alacsony nemzetkĂśzi energiaĂĄrakĂŠrt fohĂĄszkodott, az ima meghallgatĂĄsra talĂĄlt: most ugyanis piaci alapon sincs kĂźlĂśnĂśsebb szĂźksĂŠg gĂĄzĂĄremelĂŠsre. Így vĂĄrhatĂłan sem oktĂłberben, sem januĂĄrban nem nĂľ a tarifa – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A Népszabadság információi szerint holnaptól biztosan nem, sõt január elsejétõl sem várható gázáremelés. Ugyanakkor a tarifákat illetõen továbbra is folynak a tárgyalások a kormány és az érintett gázcégek között. A kabinet részérõl Fellegi Tamás szakminiszter beiktatásakor azt ígérte: a gázárak befagyasztása után az érintett társaságokkal folytatandó tárgyalások és lehetõség szerinti megegyezés mellett kívánják kidolgozni az új gázárrendszert. A tárca képviselõi azóta különbözõ médiumokban hol szeptemberre, hol a hónap második felére, majd legutóbb már a végére tették a tárgyalások várható lezárultát. Meglehetõs derûlátónak tetszik a jobboldali médiu mok tegnapi közlése is, miszerint ha Völner Pál infrastruktúráért felelõs államtitkár „a héten” megállapodást vár, akkor az minden bizonnyal létre is jön. Gázszolgáltatói körökbõl ugyanis mi nem hallottunk olyan hangot, mely szerint ezalatt õk is elképzelhetõnek tartanák közös álláspont kialakítását. Igaz, a szakminisztérium állítólag tegnap és ma is szinte „nonstop nyitvatartást” hirdetett az egyeztetni kívánó gázcégek számára. (Bár ez nem lesz könnyû, mivel a tárca tegnap délutáni közleménye szerint Völner Pál ma szûkebb pátriájába látogatva Komáromban vállalkozói fórumon, Ácson iskolaátadáson, Koppánymonostoron pedig lakossági fórumon vesz részt.) Ugyanakkor a tárgyalások októberben is folytatódnak.

Ezalatt persze a kormányzatnak joga van törvényeket, szabályokat módosítani, amit minden bizonynyal meg is tesz. Az új energiaszabályok ugyanis szerepelnek a kormány október eleji napirendjén. De ez nem megegyezésnek, hanem egyoldalú intézkedésnek ígérkezik. Erre amúgy utalt Völner Pál is – akit lapunknak tegnap nem állt módjában az ügy kapcsán kérdezni –, mivel úgy fogalmazott: elképzelésük nem a gáztársaságok számára lesz optimális. A cégek közül lapunknak egyedül nyilatkozó, az Égáz-Dégáz szolgáltató mögött álló francia GDF Suez részérõl közölték: ott vannak a tárgyalásokon, és bíznak benne, hogy – a kormány ígéreteinek megfelelõen – határidõre megszületik a megállapodás. Ugyanakkor a részükre biztosítandó kompenzációnak még nem minden eleme látszik – fogalmaztak. Az új kabinet elõdjétõl merõben különbözõ alapállással viszonyul a tárgyalásokhoz. Félig-meddig elismert fõ céljuk ugyanis az, hogy a lakossági árak még évekig ne változzanak. A gázcégeknek ez nem feltétlenül okozna veszteséget, ha „belsõ átcsoportosítással”, bizonyos szabályok módosításával csökkentenék költségeiket. A jelek szerint ugyanakkor az elmúlt hónapokban – a számos egyeztetés ellenére – nem történt érdemi elõrelépés. A kormány torkán – elõdeihez hasonlóan – a javarészt az E.ON, kisebbrészt a Tigáz által képviselt gáznagykereskedelem akadt meg. Az orosz gáz nagykereskedelmi szintû szerzõdéseinek fix árát ugyanis akkor is ki kell fizetnie valakinek, ha az országon belül találunk árcsökkentõ megoldásokat és esetleg onnan már nincs is szükség annyira.

Mindazonáltal úgy tetszik: ha az Orbán-kabinet a honi energiaárak júliusi befagyasztásakor fohászkodott az égiekhez ennek fenntarthatóságáért, az ott meghallgatásra talált. Ugyanis a világpiaci energiaárak lényegében fél éve változatlanok. Információink szerint ennek megfelelõen az ukrán határon októbertõl és januártól sem változik jelentõsen a hazánkba szállított orosz gáz dollártarifája. A helyzetet ezen kívül csak a forint dollárhozmért árfolyama ronthatná, de ez – mint láttuk – nagyobb mértékben függ az Orbán-kormány elöljáróinak megnyilvánulásaitól, mint holmi nemzetközi folyamatoktól. (A hazai gázárakat alkotó képletek nem a mostani forinterõsödést, hanem az elmúlt hetek gyengélkedõ árfolyamát veszik alapul.)

A gázszolgáltatók tapasztalataink szerint magukban már elkönyvelték, hogy sem októbertõl, sem januártól nem lesz lakossági gázáremelés. Veszteségeiket – amelyek kétségtelenül vannak, hisz április óta legalább tízszázalékos áremelést kérnek – lenyelik. Az ellátás emiatt nem kerül veszélybe – hisz arra törvény kötelezi a cégeket –, de más területeken bizonnyal komoly lobbierõt fejtenek ki a helyzet megváltoztatásáért. Mivel most minden elfogyasztott köbméteren veszteségük keletkezik, elõbb-utóbb alighanem nekik is tanácsos lesz az égiekhez fordulniuk – enyhe télért, alacsony fogyasztásért könyörögve.