close
Üzemidő-hosszabbítás a Szmolenszk erőműben
Atom - Egyéb

Üzemidő-hosszabbítás a Szmolenszk erőműben

Az orosz nukleáris hatóság tíz évvel meghosszabbította a Szmolenszk-1 blokk üzemidejét, lehetővé téve a további villamos termelést, amíg a kiváltó kapacitást megépítik.

A 925 MW villamos teljesítményű RBMK-1000 típusú reaktor 1982-ben csatlakozott a hálózatra. Később jelentősen modernizálták, annak a másfél milliárd dolláros felújítási projektnek a részeként, amelyet a Roszatom a háromblokkos telephelyre 2012 elején jelentett be. A projekt előzménye a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztonsági felülvizsgálati missziója volt, amely 2011 szeptemberében a telephelyen a jó gyakorlatok mellett fejlesztendő területeket is azonosított – írta a NucNet.

A tízéves hosszabbítással a reaktor 2022 decemberéig üzemelhet, ami 40 éves üzemidőt jelentene, bár a Roszatom korábban a 45 éves üzemidő elérését sem zárta ki az orosz RBMK blokkok esetén. A jelenlegi szmolenszki reaktorokat a tervek szerint a „Szmolenszk-II” atomerőmű fogja kiváltani, amely 2-4, VVER-1200 típusú reaktort fog tartalmazni. A projektre nincs rögzített céldátum, de feltehetőleg 2024 körül léphet üzembe az első új blokk.

Az RBMK reaktorok a Csernobil atomerőmű 1986-os balesetét követően kerültek a nemzetközi figyelem középpontjába. Oroszország válaszul a 11 üzemelő RBMK-blokk üzemeltetési és műszaki fejlesztését kezdeményezte. Hivatalosan egy RBMK blokk, a Kurszk atomerőmű 5. blokkja áll építés alatt.

Az RBMK reaktorok teljesítőképessége az elmúlt tíz évben folyamatosan javult. 2011-ben átlagos kihasználási tényezőjük 81,5%-volt, míg az egész üzemidejükre vonatkoztatva ez az érték csupán 63,9% a Nuclear Engineering International folyóirat adatai szerint.