close
Üzembe állt az első visontai gázturbina
Áram - Egyéb

Üzembe állt az első visontai gázturbina

Sikeresen üzembe állították a Mátrai Erőmű új gázblokkját, amely a vele összekapcsolt blokkok hulladék hőenergiáját hasznosítja, így november 8-tól 29 megawattal nőtt a Mátrai Erőmű teljesítménye – tájékoztatta a Társaság az EnergiaInfót. Különlegessége az egységnek, hogy összekapcsolták az V. számú 212 megawattos lignites blokkal is, ezáltal a gázos blokk hulladékhőjét felhasználva a szenes blokk teljesítménye is 11 megawattal megnövekedett. A Mátrai Erőmű emellett a hűtőrendszerek bővítésével további 9 megawattos teljesítménynövelést ért el, így az összes várható teljesítménynövelés blokkonként 49 megawatt. A Mátrai Erőműnek a gázos fejlesztésekkel a kapacitásnövekedés mellett sikerült javítania a nagyblokkok szabályozóképességét is, mely jellemzően éjszakai időszakban a villamos­energia-igények csökkenése következtében a visszaterhelések miatt fontos. Emellett javult a hatásfok, és a társaság fajlagos CO2 emissziója is csökkent.

Mint az erőmű tájékoztatási osztályától az Energiainfó megtudta, jelenleg is folyik a második gázturbina egység telepítése, mely a IV. sz. blokkal fog együttműködni, s ez lesz a Mátrai Erőmű következő gázüzemű blokkja, melyet az elképzelések szerint 2007 februárjában állítanak üzembe. A teljes projekt 2007 júniusában zárul, amikor is az erőmű teljesítménye eléri a 930 megawattot, a jelenlegi 836 megawattal szemben. A gázturbinák a IV. és V. blokkok üzemétől függetlenül is képesek nyílt ciklusú körfolyamatban üzemelni.

A két gázturbina mind hatásfokában, mind környezetvédelmi szempontból is a legkorszerűbbek közé tartozik. A gáz-gőz-körfolyamat hatásfoka kb. 46,5 százalék lesz. A mindenkori lignitblokk számára ez az összekapcsolás a hatásfoknak kb. 37 százalékra történő növekedését jelenti, miáltal a fajlagos CO2 kibocsátás ezeknél az egységeknél körülbelül 10 százalékkal csökken. A berendezés szállításával a Mátrai Erőmű a németországi székhelyű (Oberhausen) Hitachi Europe GmbH-t bízta meg. A beruházás költsége 17 milliárd forintot tesz ki. A gázvezeték építése pedig 460 millió forintba kerül a Mátrai Erőműnek.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.