close
Uniós jogot sérthet a lengyel áramimport korlátozás
Áram - Egyéb

Uniós jogot sérthet a lengyel áramimport korlátozás

A lengyel és a litván energiapiaci regulátor is vizsgálja, hogy megszegte-e a lengyel rendszerirányító (PSE) az uniós szabályokat, amikor korlátozta az éjszakai órákban a litvániai áramimportot. A lépés, amely tovább terheli az egyébként is feszült viszonyt Brüsszel és az EU szkeptikus varsói kabinet között, jogi szakértők szerint sérheti az uniós piaci jogot. Varsó a lengyelorzsági szénerőművek piacának védelmével és az ország villamosenergia-rendszerének stabilitásával indokolja az intézkedést, amely egyébként nemcsak Litvániát, valamennyi szomszédos balti államot érint.

Az Európai Bizottsághoz és a lengyel szabályozó hatósághoz is kérdést intézett egy paici szereplő, az éjszakai órákra vonatkozó szállítási tilalommal kapcsolatosan – ismerte le a litvániai energiaipari regulátor a Reuters beszámolója szerint. A két orszát között az első árampiaci tranzakciók tavaly decemberben zajlottak az első, 500 megawattos összeköttetésen. A vizsgálatot megelőzően az észt állami tulajdonban álló, Eesti Energia is Brüsszelhez fordult áprilisban, a Varsó által elrendelt korlátozás miatt. Kifejezetten problematikus a helyzet, hogy a PSE (a lengyelországi rendszerirányító) kifejezetten korábbi nyilatkozatai és hivatalos kommunikácijával ellentétesen cselekszik – jelezte e-mailben a Reuters kérdésére Hando Shutter, a cég vezérigazgatója. Hozzátette: az importkorlátozás kérdésessé teszi az energiaunió ügyét.

Beszámolójában a Reuters emlékeztet, hogy az EU szándékai szerint technikai és szabályozási akadályok nélkül, szabadon kellene áramolni az energiának az európai uniós piacon belül, segítve ezzel az árak csökkentését, és erősítve az ellátásbiztonságot.

A lengyelországi árampiaci rendszerirányító azzal indokolta az importkorlátozást, hogy a szabályozatlan áramimport destabilizálhatja a rendszert az éjszakai órákban, amikor az igények egyébként is alacsonyak. Ugyanakkor varsói kormányzati illetékesek szerint ez a lépés szükséges volt a helyi áramtermelés 80 százalékát adó szénerőművek védelmében, az olcsó importárammal szemben. A nappali és éjszakai időszak közötti hullámzás, amit a Balti országokból Lengyelorzságba áramló áramfelesleg okoz, fenyegeti az erőműveinket – érvelt a Reutersnek Piotr Naimsk, az energiaipari infrastruktúráért felelős, magasrangú kormányhivatalnok.

Egy uniós jogban jártas lengyel szakértőt is idéz beszámolójában a hírügynökség, aki úgy véli, hogy az importkorlátozás sértheti az unfair piaci magatartás elleni EU-s szabályozást. Naimski, az Eurpai Bizottsággal a korlátozás ügyében folyó tárgyalásokról annyit mondott, Varsó igyekszik lemagyarázni szempontjai Brüsszelben és némi megértést vár a lenygelországi villamosenergia-rendszerrel kapcsolatban. Az Európai Bizottság elzárkózott a Reuters érdeklődésére, hogy kommentálja az ügyet.