close
Ukrajna újra venne orosz földgázt
Egyéb - Gáz

Ukrajna újra venne orosz földgázt

A Naftogaz a második félévre, és 2017 első negyedévére ismét vásárolna a Gazpromtól, amennyiben versenypiaci áron megállapodásra a napokban ezügyben hivatalos ajánlatot küldött az orosz gázipari társaságnak.

Ukrajna és Oroszország, vagyis a Naftogaz és a Gazprom között az elmúlt években az Euerópai Unió akítv közvetítő szerepet vállalat a gázszállításokra vonatkozó szerződések megkötése ügyében. Korábban Günther Oettinger, majd a jelenlegi energiaügyi biztos, Maroš Šefčovič is igen sok időt és energiát fektetett az orosz-ukrán gázpiaci együttműködésbe. Brüsszel igyekezete érthető, miután 2009-ben Kijev az európai országoknak szállítandó orosz tranzitgázból elégítette ki a belföldi igényeket, számos európai ország így nem, vagy csak részben jutott hozzá a szerződött orosz gázimporthoz.

Oroszország, Ukrajna és az EU 2014 októberében kötött megállapodást, amely lehetővé tette Moszkva számára, hogy visszatérjen az ukrajnai piacra, és hasonló egyezség született 2015-ben is, ennek ellenére a 2015-2016-os tél volt az első, amikor Ukrajna nem vásárolt orosz földgázt, a helyett EU tag szomszédaitól importált.

A nyári időszakban szükséges az ukrajnai földalatti tárolókat feltölteni, ez a máűvelet többnyire október közepéig tart. Nemcsak a belföldi ellátás, de a tranzit biztosításához is szükséges, hogy a tározók megfelelően töltötek legyenek – jelzik szakértők. A Naftogaz mostani ajánlata szerint a Gazprom akkor szállíthat, ha az európai versenytársaknál alacsopnyabb árat ajánl.