close
Ukrajna télire sem venne gázt Moszkvától
Blog - Egyéb - Gáz

Ukrajna télire sem venne gázt Moszkvától

Európából fogja megoldani a téli gázellátását Ukrajna, de Kijev nem zárja el a területén átmenő gázvezetékeket. Moszkva adna el gázt Ukrajnának, ha előre fizetnek.

Jurij Prodan, ukrán energiaügyi miniszter Minszkben közölte, hogy Ukrajna nem fogja elzárni a területén átmenő földgáz tranzitvezetéket. Hangsúlyozta, hogy országa ezt sohasem tette meg, és a tranzit szerinte a Gazprom orosz állami energetikai cégtől függ. Az európai forgalmazóknak és energetikai cégeknek ugyanis nincs szerződése a tranzitvezeték ukrán működtetőjével.

Prodan azt is közölte a fehérorosz fővárosban, hogy az Ukrajna a télre szükséges, még hiányzó földgázmennyiséget Európából kívánja pótolni. Korábban Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő viszont azt mondta, hogy 5 milliárd köbméter földgázt kell vásárolnia Oroszországtól, mert az európai országokból visszafordított gáz csak 1 milliárd köbmétert tesz ki.

Az orosz-fehérorosz-kazah vámunió államfőinek és az ukrán elnöknek a csúcstalálkozóján résztvevő Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter elmondta, hogy a fehérorosz fővárosban tárgyalni fog Günther Oettingerrel, az Európai Bizottság energiaügyekben illetékes biztosával. Hozzátette, hogy az Ukrajnának szükséges gázszállításokkal és az Európába Ukrajnán keresztül menő gáztranzittal kapcsolatos helyzetet vitatják meg.

Alekszandr Novak nem zárta ki, hogy a háromoldalú, Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió részvételével korábban megkezdett, de hetek óta szünetelő gáztárgyalások felújításáról pénteken Moszkvában fognak megegyezni. Hangsúlyozta, hogy Oroszország álláspontja a gázkérdés kulcsfontosságú kérdéseiben nem változott. “A helyzet alapvetően nem változott június 16. óta, amikor átálltunk az előre fizetéses rendszerre” – mondta. Ukrajna csak akkor kap földgázt Oroszországtól a Novak által említett időpont óta, ha előre kifizeti.
Az orosz energiaügyi miniszter közölte, hogy az ukrajnai tranzitszállításokról, azoknak megbízhatóságáról, a Déli Áramlat európai gázvezeték építéséről, és a németországi Opal gázvezetékhez való orosz hozzáférésről is tárgyalni kívánnak az Európai Bizottság illetékes