close
Ukrajna olcsóbban kapja az orosz földgázt a jövőben
Egyéb - Gáz

Ukrajna olcsóbban kapja az orosz földgázt a jövőben

Nikola Azarov ukrán kormányfő tájékoztatása szerint a gáz árának jelentős csökkenéséről állapodtak meg Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szerdai kijevi látogatása során.  Az orosz államfő, az orosz-ukrán gazdasági együttműködési államközi bizottság Kijevben tartott 7. ülése után szerdán a gázszállítások területén fennálló problémákról nem szólt.

Azarov kijelentette: az Oroszország szállította földgáz Ukrajnának 2011 első negyedében ezer köbméterenként 230-235 dollárba kerülhet. 
A kormányfő egy tévéinterjúban azt is hozzátette: a két fél megállapodott egy munkacsoport létrehozásában, amely áttekinti majd az orosz-ukrán gázipari együttműködés perspektíváit.

Az európai gázszállítások leállításával járó 2009. januári orosz-ukrán gázháború lezárásaként megkötött, 2020-ig szóló szerződés értelmében az orosz gáz árát egy képlet alapján számolják ki, amely figyelembe veszi a gázolaj és a pakura árának elmúlt 9 hónap alatti változásait is. 
Az idei év első negyedében az Ukrajnának szállított orosz gáz ára 305,68 dollár volt ezer köbméterenként, míg 2009 utolsó negyedében az ár 208,12 dollár volt.

Az új ukrán vezetés áprilisban az orosz Fekete-tengeri Flotta támaszpontja bérletének 25 évvel történő meghosszabbítása fejében elérte, hogy az orosz fél vállalta: 30 százalék, de legfeljebb ezer köbméterenként 100 dollár kedvezményt ad a gáz árából. Ennek nyomán az idei második negyedben az ár 232,86 dollárra csökkent, de aztán a világpiaci árak emelkedése folytán nőni kezdett: a harmadik negyedévben 248,72, a negyedikben 252,00 dollár volt.

Tekintettel arra, hogy nyáron a kőolaj ára 75 dollár körül ingadozott, az utóbbi hónapokban azonban stabilan 80 dollár fölött jár, a szakértők az Ukrajnának szállított földgáz árának csekély mértékű emelkedésére számítottak 2011. első negyedére.


Putyin a tĂĄrgyalĂĄsokrĂłl mindĂśssze annyit mondott, hogy OroszorszĂĄg kedvezmĂŠnyt biztosĂ­tott UkrajnĂĄnak, ĂŠs az Ă­gy megtakarĂ­tott Ăśsszeget Kijev hatĂŠkonyan hasznĂĄlja fel a gazdasĂĄgi ĂŠs szociĂĄlis problĂŠmĂĄk megoldĂĄsĂĄra.

Korábban Putyin javasolta az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz egyesítését, de Kijev ettől kitartóan elzárkózik. Moszkva nagyon szeretne részhez jutni az ukrán gázvezeték-rendszerben, hogy biztonságosabbá tegye az európai szállításokat addig is, amíg megépülnek az Ukrajnát elkerülő vezetékek, köztük a Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat. A vezetékrendszer részének vagy egészének privatizálását egyelőre tiltják az ukrajnai jogszabályok.