close
Újraszámolják a Nabucco költségeit
Blog - Egyéb - Gáz

Újraszámolják a Nabucco költségeit

FelĂźlvizsgĂĄlja a Nabucco Gas Pipeline International GmbH a fĂśldgĂĄzvezetĂŠk korĂĄbban becsĂźlt beruhĂĄzĂĄsi kĂśltsĂŠgĂŠt, addig a tĂĄrsasĂĄg feltĂŠtelezĂŠsnek nevezi a brit BP olajtĂĄrsasĂĄg szĂĄmĂ­tĂĄsĂĄt a mintegy 14 milliĂĄrd eurĂłs kĂśltsĂŠgről – kĂśzĂślte a Nabucco Gas Pipeline International GmbH  az MTI-hez kedden eljuttatott kĂśzlemĂŠnyben. A BP szerint – Ă­rta a brit The Guardian – a Nabucco-beruhĂĄzĂĄs a magas
nyersanyagárak miatt megközelítőleg az eredetileg tervezett kétszeresébe
kerßlhet:  7,9 milliård euró helyett megkÜzelítheti a 14 milliård
eurĂłt.

A Nabucco gázvezeték 7,9 milliárd eurós beruházási költségét a Nabucco 2005-ös megvalósíthatósági tanulmányának alapján határozták meg. Ennek felülvizsgálata folyik, és azt a jelenleg zajló részletes műszaki tervezési szakasz lezárását követően a társaság közzéteszi.

“AmĂ­g ez megtĂśrtĂŠnik, bĂĄrmely, mĂĄs forrĂĄsbĂłl szĂĄrmazĂł, a Nabucco kĂśltsĂŠgeivel kapcsolatos adat nem tĂśbb, mint feltĂŠtelezĂŠs” – olvashatĂł a kĂśzlemĂŠnyben.

A BP becslése a nyersanyagárak folyamatos emelkedésére alapoz; különösen az acélalapanyag vasérc árnövekedése hathat jelentősebben a beruházás költségeire. A vasérc ára az elmúlt egy évben közel 50 százalékkal emelkedett.

Reinhard Mitschek, a Nabucco konzorcium ügyvezető igazgatója a napokban a Dow Jones hírügynökségnek elmondta: a végső döntés a Nabucco-beruházásról legjobb esetben 2011 végén, de inkább 2012-ben születhet meg, így a vezeték építése csak 2012-ben kezdődhet.

A Nabucco bevallott célja Európa függetlenítése az orosz földgáztól. A 31 milliárd köbméter kapacitású földgázvezetéken a Kaszpi-tenger térségéből érkezne gáz. A Nabucco konzorcium tagja az osztrák OMV, a Mol, a román Transgaz, a Bulgargaz, a török Botas és a német RWE.