close
Újra úton a Solar Impulse
Egyéb - Megújuló

Újra úton a Solar Impulse

Csaknem egy évvel azt követően, hogy Bertrand Piccard, a Solar Impulse napenergiával hajtott repülőgép pilótája leszállt Hawain, a gép csütörtökön – magyar idő szerint 18.15-kor – ismét felszállt Hawai Kalaeloa repteréről, hogy folytassa világ körüli, történelmi repülőútját – tudatta a projekt egyik támogatója, az ABB közleményében. Az időjárás végre megfelelő volt a feszálláshoz, és a várhatóan 59 órás repülőút után a pilóta a kaliforniai Mountain View Moffett Airfield repterére érkezik majd. A pilótát támogató csapat, köztük az ABB mérnökei szintén a leszállás helyszínére tartanak.

A múlt évben az öt teljes napon át tartó Nagoyából Hawaii-ba történő átkeléskor megsérültek a gép napelemei, ezért kilenc hónap földi kényszerpihenőre kényszerült, most azonban ismét készen áll a kihívásra, hogy befejezze Föld körüli útját. A kilenc hónap alatt nem állt meg a munka, a csapat épített egy kísérleti gépet, hogy ne csak a magasság, hanem a tiszta energiaforrás eddig ismeretlen kihívásait is felfedezzék.

Az ABB és a Solar Impulse 2014-ben innovációs és technológiai szövetséget kötött, hogy a két fél közös céljának megfelelően csökkentsék az erőforrások fogyasztását és növeljék a megújuló energia felhasználását. Az ABB és a Solar Impulse közös célja, hogy a gazdasági növekedés káros környezeti hatásoktól függetlenül menjen végbe. Az ABB mérnökei a legelső perctől szakértelmükkel segítették a napenergiával működő gép elektronikájának működését, és ebben az évben is részei a Solar Impulse földi szakértői csapatának kritikus feladatokat ellátva a gép világ körüli útjának teljes szakaszán.