close
Újra működik a Lukil bolgár finomítója
Egyéb - Olaj

Újra működik a Lukil bolgár finomítója

Visszakapta műkĂśdĂŠsi engedĂŠlyĂŠt az orosz Lukoil Burgasz melletti olajfinomĂ­tĂłja, miutĂĄn a cĂŠg hĂłnapokig egyeztetett a bolgĂĄr vĂĄm- ĂŠs adĂłhatĂłsĂĄggal. A Lukoil tulajdonĂĄban lĂŠvő olajfinomĂ­tĂł műkĂśdĂŠsi engedĂŠlyĂŠt jĂşlius vĂŠgĂŠn vontĂĄk be, mert a cĂŠg nem szerelte fel a raktĂĄraiban az adĂłhatĂłsĂĄg ĂĄltal megkĂśvetelt mĂŠrőműszereket. A hivatal megĂĄllapĂ­tĂĄsa alapjĂĄn a kĂŠszleteket figyelembe vĂŠve mintegy 5 milliĂł eurĂłnyi adĂł- ĂŠs illetĂŠkhĂĄtralĂŠk halmozĂłdhatott fel a cĂŠgnĂŠl.

A termelĂŠs nĂŠhĂĄny napi teljes leĂĄllĂĄsa utĂĄn augusztus elejĂŠn azonban a szĂłfiai kĂśzigazgatĂĄsi bĂ­rĂłsĂĄg felfĂźggesztette az engedĂŠly visszavonĂĄsĂĄra vonatkozĂł előzetes vĂŠgrehajtĂĄst. A szĂłfiai bĂ­rĂłsĂĄg szĂłvivője akkor azt mondta, hogy a dĂśntĂŠssel az olajfinomĂ­tĂł termelĂŠse Ăşjraindulhat.

Az azĂłta eltelt időszakban a kĂŠrt mĂŠrőműszerek beĂĄllĂ­tĂĄsa megtĂśrtĂŠnt, ezĂŠrt a Lukoil kĂŠrelmezte a műkĂśdĂŠsi engedĂŠly visszavonĂĄsĂĄra mĂŠg jĂşliusba beterjesztett vĂĄmhatĂłsĂĄgi kĂŠrelem vĂŠgleges megszűntetĂŠsĂŠt, amiről kedden szĂźletett dĂśntĂŠs.

A Burgasz melletti finomĂ­tĂł az egyetlen ilyen Ăźzem BulgĂĄriĂĄban. A Lukoil kĂŠt ĂŠrdekeltsĂŠge a Lukoil Bulgaria ĂŠs a Lukoil Neftohim Burgasz a kĂŠt legnagyobb cĂŠg a balkĂĄni orszĂĄgban. A Lukoil BulgĂĄria a nagykereskedelmi piac 60-70 szĂĄzalĂŠkĂĄt tudhatja magĂĄĂŠnak, ĂŠs az olajtermĂŠkek kiskereskedelmi piacĂĄn is a legnagyobb szereplő.