close
Újra csökkenhetnek az üzemanyag árak
Egyéb - Olaj

Újra csökkenhetnek az üzemanyag árak

Az piaci üzemanyagárak és a forintárfolyam heti változását, valamint a pénteki 2-2 forintos árcsökkentést figyelembe véve, január 14-én, szerdán 8-10 forintos benzin és 4-5 forintos gázolaj árcsökkentés várható.

A Brent kőolaj ára a héten 50 dollár alá került 49-52 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban több mint 7 dollárral csökkent az olajár. A tőzsdei kereskedők egy része további áresést feltételez, s a mérséklődő olajár miatt csökkent a kitermelési helyek száma az Egyesült Államokban, amely már jele annak, hogy egyes palaolaj-termelők nem képesek ilyen árszinten folytatni a termelést. 

Az üzemanyag-piacokon összességében komoly árcsökkenés volt megfigyelhető a héten, a mediterrán piacon a benzin ára közel 60, az északi piacokon 40-50 dollárral csökkent. A gázolajnál mérsékeltebb volt az árcsökkenés. A forint árfolyama a január 5 – január 9 -i héten 268 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 6,5 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében stagnált – yrta heti előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára január 14-én, szerdán várhatóan 8-10 forinttal mérséklődik, a gázolaj ára valamivel kisebb mértékben csak 4-5 forinttal csökkenhet, figyelembe véve a pénteki 2-2 forintos árcsökkentést.

A fenti adatok alapján a benzin ára 330 forint/literes szint alatt, a gázolaj ára 345 Ft/liter körüli szintre kerülhet. Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 16%-kal csökkent. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 20%-kal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.