close
Újabb tagja lehet a Déli Áramlatnak
Blog - Egyéb - Gáz

Újabb tagja lehet a Déli Áramlatnak

A macedónok csatlakoznának a Déli Áramlathoz, közben erősít a rivális TAP. Az azeriek a hónap végéére ígérték, hogy közlik: a TAP, vagy a Nabucco szállíthatja-e a gázukat Európába.

Macedónia is csatlakozik az orosz kezdeményezésű Déli Áramlat gázvezetékhez, amely a Fekete-tengertől szállítana földgázt Közép-Európába. Zoran Sztavreszki macedón miniszterelnök-helyettes szerint az ország részvétele révén Koszovó és Montenegró között is létrejöhet a gázkapcsolat. Macedón sajtóértesülések szerint a részvételről szóló szerződést e héten írják alá a felek.

Az orosz Gazprom a főberuházója és az ötletgazdája a Déli Áramlatnak, a projekt vetélytársa a Transz-Adriai vezetéknek (TAP), amely azeri gázzal látná el Európát. Ennek egy következő állomásához a múlt hét végén értek a beruházás résztvevői, írja a Natural Gas Europe online szaklap. Olaszország, Görögország, Albánia, Horvátország, Montenegró és Bosznia-Hercegovina képviselői egyetértettek abban, hogy az azeri Sah Deniz gázmező és a TAP gazdaságosabb a Déli Áramlatnál és a szintén vetélytárs Nabuccónál, mivel rövidebb, olcsóbb és a számos résztvevő ország kormányainak támogatását élvezi.

A Nabuccóval az azeri gázért verseng a TAP, e két vezeték elől szeretné megszerezni a növekvő gázpiacot a Déli Áramlat projekt. Natik Alijev azeri energiaminiszter időközben ismét megerősítette, hogy e hónap végén jelenti be a kormány, hogy a TAP vagy a Nabucco nyerte-e meg a tendert. A Sah Deniz gázmező kettes szakaszának fejlesztését követően évi 10 milliárd köbméter gázt lesz képes Európába küldeni, további 6 milliárd köbméter pedig Törökországban hagy, ahol áthalad a vezeték.