close
Újabb olajszennyezés a Mexikói-öbölben
Egyéb - Olaj

Újabb olajszennyezés a Mexikói-öbölben

Riadót fújtak a Mexikói-öböl térségében, miután egy 16 kilométeres kiterjedésű olajfoltot észleltek a tenger felszínén. Egyelőre nem tudható, honnan származik a szennyeződés, de a térségben a Shell által üzemeltetett olajfúrószigetek vannak. A cég részvényei nagyot zuhantak a hír hallatán, pedig a jelenség oka valószínűleg természetes szivárgás.

Nem messze New Orleans partjaitól egy újabb olajkatasztrófa készülődhet – figyelmeztette a Shell konszern az Egyesült Államok kormányát. A konszern információi szerint egy 1,6 kilométer széles és 16 kilométer hosszú olajfoltot észleltek, azonban egyelőre nem tudják, honnan származik. A jazz fővárosától mintegy 210 kilométerre észlelt olajfolt közelében azonban csak a brit energetikai konszern üzemeltet olajkitermelő létesítményeket, az Ursa és a Mars nevű mezőkön.

Ugyanakkor a Shell szerint egyetlen kitermelő-egységről sem jelentettek üzemzavart. Ennek ellenére a Shell a térségbe irányította a „Louisiana Responder” nevű speciális mentőhajóját, amely képes összegyűjteni a felszínen lebegő olajat a nyílt tengeren. A konszern szerint ugyan csak elővigyázatossági intézkedésről van, szó, és korábban nem zárták ki, hogy a Shell egyik kitermelőegységéről szabadult ki nagyobb mennyiségű nyersolaj. A legfrissebb jelentések szerint természetes szivárgásról lehet szó.

Ennek ellenére a hírre a brit konszern részvényei a mélybe zuhantak. A cég hat nagy offshore létesítményt üzemeltet a térségben, valamint 13 kitermelő platformot. Ezek közül több is viszonylag nagy mélységben végez kitermelést, a Mars-platform 833, míg az Ursa-platform 1200 méter mélyen dolgozik. Az olajfolt újra életre keltette a félelmeket, amelyek a BP „Deepwater Horizon” nevű mexikói-öbölbeli olajkitermelő platformján történt baleset miatt még élénken élnek a környéken lakókban.

A két évvel ezelőtti robbanásban – amely alig nyolcvan kilométerre történt a jelenlegi balesettől – több munkás életét vesztette és három hónapi megfeszített munkába került, amíg a nyersolaj szivárgását meg tudták fékezni a mentőalakulatok. Addig azonban több mint 780 millió liter olaj került a tengerbe és komoly károkat okozott az érzékeny ökoszisztémában.