close
Újabb lépés az új floridai atomerőmű építésében
Atom - Blog - Egyéb

Újabb lépés az új floridai atomerőmű építésében

TervezĂŠsi, beszerzĂŠsi ĂŠs ĂŠpĂ­tĂŠsi szerződĂŠst kĂśtĂśtt a Progress Energy energiaszolgĂĄltatĂł a Shaw Group ĂŠs a Westinghouse Electric Company vĂĄllalatokbĂłl ĂĄllĂł konzorciummal kĂŠt darab Westinghouse AP1000 tĂ­pusĂş blokkra. A szerződĂŠs ĂŠrtĂŠkĂŠt nem hoztĂĄk nyilvĂĄnossĂĄgra. A Shaw nyilatkozatĂĄban kijelentette, a szerződĂŠs egy Ăşjabb jel arra vonatkozĂłan, hogy az energiaszolgĂĄltatĂłk tĂĄmogatjĂĄk az atomerőművek reneszĂĄnszĂĄt.

Tavaly augusztusban a Progress Energy amerikai ĂĄramszolgĂĄltatĂł kĂŠt Westinghouse AP1000 tĂ­pusĂş reaktor ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre ĂŠs műkĂśdtetĂŠsĂŠre nyĂşjtott be kombinĂĄlt engedĂŠlykĂŠrelmet az amerikai nukleĂĄris hatĂłsĂĄghoz (Nuclear Regulatory Commission – NRC) a Crystal River melletti Levy megyĂŠben lĂŠtesĂ­tendő telephelyre.

Az NRC a kĂśvetkező hĂĄrom-nĂŠgy ĂŠvben megvizsgĂĄlja a kĂŠrelmet, a dĂśntĂŠs 2012 kĂśrĂźl vĂĄrhatĂł. PozitĂ­v dĂśntĂŠs esetĂŠn 2010-ben elkezdődhet a telephely előkĂŠszĂ­tĂŠse, 2012-ben az ĂŠpĂ­tkezĂŠs ĂŠs 2016-ra az első, 2017-re pedig a mĂĄsodik blokkot is Ăźzembe helyezhetik.

Az AP1000 tĂ­pusĂş blokkok egyes elemeit egy 200 000 nĂŠgyzetmĂŠteres Ăźzemben kĂŠszĂ­tik majd, melyet a Shaw Lake Charlesban, Louisiana ĂĄllamban ĂŠpĂ­t fel. A Shaw ĂŠs a Westinghouse KĂ­nĂĄban mĂŠrnĂśki, tervezĂŠsi, beszerzĂŠsi ĂŠs projektmenedzseri tevĂŠkenysĂŠget nyĂşjt nĂŠgy AP1000 tĂ­pusĂş blokk nukleĂĄris rĂŠszĂŠnek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnĂŠl.

Az amerikai hatósåg informåciói alapjån legalåbb 14 darab AP1000 típusú blokk ÊpítÊsÊt tervezik az Egyesßlt Államokban.