close
Újabb csúcsok várhatók a héten az olajpiacon
Blog - Egyéb - Olaj

Újabb csúcsok várhatók a héten az olajpiacon

Az utĂłbbi időben a dollĂĄr ĂĄrfolyama ĂŠs az olaj ĂĄra fordĂ­tott arĂĄnyban ĂĄlltak egymĂĄssal, azaz amĂ­g előbbi esett, addig utĂłbbi drĂĄgult. ElĂŠg kĂśnnyű most belegondolni, hogy mi vĂĄrhatĂł a hĂŠten az olajpiacon, ha a keddi Fed-ĂźlĂŠsen az amerikai jegybank Ăşjabb kamatvĂĄgĂĄsra szĂĄnja el magĂĄt, amely a jelenleginĂŠl is mĂŠlyebbre taszĂ­thatja dollĂĄr ĂĄrfolyamĂĄt. Erre pedig minden esĂŠly megvan, hiszen a hĂŠtvĂŠgĂŠn a diszkont kamatlĂĄbat mĂĄr mĂŠrsĂŠkeltĂŠk, ĂŠs a elemzők konszenzus a jegybanki alapkamat akĂĄr 100 bĂĄzispontos csĂśkkentĂŠsĂŠt is elkĂŠpzelhetőnek tartja.

A rekordkeresĂŠs minden esetre mĂĄr megkezdődĂśtt, hiszen a hajnali ĂłrĂĄkban egy hordĂł ĂĄprilisi szĂĄllĂ­tĂĄsĂş nyersolajĂŠrt 111,16 dollĂĄrt fizettek az elektronikus kereskedĂŠs alatt, ez 95 centes emelkedĂŠs a pĂŠnteki zĂĄrĂĄshoz kĂŠpest, de az ĂĄr a 111,42 dollĂĄrt is elĂŠrte. Londonban egy hordĂł BrentĂŠrt 106,75 dollĂĄrt kĂŠrnek, ez 55 centes emelkedĂŠs. A dollĂĄr jelen pillanatban a jennel szemben 13 ĂŠve nem lĂĄtott mĂŠlyponton van, mĂ­g egy zĂśldhasĂş mĂĄr csak 1,59 eurĂłt ĂŠr.

Abbeli fĂŠlelmĂŠben, hogy a pĂŠnzpiaci vĂĄlsĂĄg a nagyobb pĂŠnzintĂŠzeteket mĂŠg jobban sĂşjtja, a Fed tegnap a diszkont kamatlĂĄb 25 bĂĄzispontos, azonnali vĂĄgĂĄsĂĄt jelentette be, Ă­gy 3,5 szĂĄzalĂŠkrĂłl 3,25 szĂĄzalĂŠkra csĂśkkent a bankoknak folyĂłsĂ­tott hitelek kamata. Ez csupĂĄn 25 bĂĄzisponttal haladja meg a jelenlegi, 3,00 szĂĄzalĂŠkos jegybanki alapkamatot. A nyersolaj ĂĄra minden esetre idĂŠn mĂĄr 16 szĂĄzalĂŠkkal emelkedett, főkĂŠnt a dollĂĄrnak kĂśszĂśnhetően, s az elemzők szerint a fordĂ­tott kapcsolat mindaddig megmarad, amĂ­g az amerikai gazdasĂĄg tovĂĄbbra is a lassulĂĄs jeleit mutatja.

EkĂśzben az OPEC is bejelentette, hogy lĂĄtja, hogy drĂĄga az olaj, de szerinte tovĂĄbbra sem ellĂĄtĂĄsi gondok miatt emelkedett ily mĂŠrtĂŠkben az ĂĄr, Ă­gy egyĂĄltalĂĄn nem szĂźksĂŠges a kitermelĂŠsi kvĂłtĂĄk nĂśvelĂŠse. Sőt nem tervezik egy esetleges rendkĂ­vĂźli ĂŠrtekezlet ĂśsszehĂ­vĂĄsĂĄt sem, az eredetileg szeptemberre tervezett szokĂĄsos ĂśsszejĂśvetel előtt.