close
Újabb bányászati koncessziókat hirdettek meg
Egyéb - Olaj - Szén

Újabb bányászati koncessziókat hirdettek meg

A nemzeti fejlesztési miniszter pályázati felhívásokat tett közzé barnakőszén feltárására és kitermelésére a „Dubicsány I. – szén” védnevű bányatelek területén, továbbá szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére Battonya-Pusztaföldvár Észak, Berettyóújfalu, Dány, Lakócsa, Mogyoród, Nagykáta, Ócsa, Püspökladány és Sellye területeken.

A korábbi bányászati koncessziókhoz hasonlóan a pályázati eljárásban részt vehet bármely belföldi vagy külföldi természetes személy, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény által meghatározott szervezet, közös ajánlattétel keretében is. A részletes információkat és feltételeket tartalmazó pályázati kiírások átutalásos fizetési módon, területenként nettó százezer forintos vételáron vásárolhatók meg. A dokumentációk – az azonosító lap kitöltésével és a vételár megfizetését igazoló okirat bemutatásával – a pályázat benyújtási határidejét megelőző napig, munkanapokon 8–14 óráig vehetők át a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) Ügyfélszolgálati irodájában (1145 Budapest, Columbus utca 17-23.).

A pályázatokat a kiírásban meghatározott módon, személyesen lehet benyújtani 10 és 12 óra között az MBFH Ügyfélszolgálati irodájában 2015. szeptember 23-án „Dubicsány I. – szén” védnevű bányatelek, Battonya-Pusztaföldvár Észak, Berettyóújfalu, Dány és Lakócsa, 2015. szeptember 24-én Mogyoród, Nagykáta, Ócsa, Püspökladány és Sellye esetében. Az eredményes koncessziós pályázat benyújtásához a szénhidrogén kutatási területekre pályázóknak a nettó tízmillió forintos részvételi díj befizetésén túl ötvenmillió forint pályázati biztosítékot kell letétbe helyezniük a pályázati határidő végéig. A barnakőszén-pályázat részvételi díja nettó egymillió forint, a pályázati biztosíték összege pedig ötmillió forint.

A pályázatok elbírálása a benyújtási határidőt követő 90 napon belül megtörténik. A koncessziós szerződések megkötésére az eredményhirdetéstől számítva 90 nap áll rendelkezésre, amely határidőt a nemzeti fejlesztési miniszter egy alkalommal, legfeljebb 60 nappal meghosszabbíthatja. A barnakőszén koncesszió időtartama a szerződés hatályba lépésétől számított 35 év, míg a szénhidrogén kutatási területeknél 20 év, amely mindkét esetben egy alkalommal, pályázat kiírása nélkül, a koncesszió eredeti időtartamának legfeljebb a felével meghosszabbítható.

A pályázati felhívások elérhetőek a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal honlapján (www.mbfh.hu), a kormányzati portálon és az Európai Unió Hivatalos Lapjának C119-es lapszámában, továbbá megtalálhatóak két magyarországi országos napilapban is.