close
Újabb energiaköveteket választottak a MEKH pályázatán
Friss

Újabb energiaköveteket választottak a MEKH pályázatán

Szuperhősöket a magyar oktatásba! A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is meghirdette pályázatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára. Az eredményhirdetésre ünnepélyes díjátadó keretében került sor, amelyen három diák nyerte el az Energiakövet 2018 címet és a hozzá járó ösztöndíjat.

Idén is nagy sikerrel zárult a MEKH Energiakövetek pályázata, melyre május 13-án éjfélig lehetett jelentkezni. Pályázni egy bemutatkozó motivációs videóval és egy felső tagozatos általános iskolai vagy középiskolás korosztályra szabott – az energiatermelés, az energiatudatosság vagy az energiatakarékosság témáját feldolgozó – tanóra vázlatával lehetett. A pályázati anyaggal szemben elvárás volt, hogy újszerűen és élvezetesen meséljen a fiataloknak az energiáról, és tartalmazzon egy, a tanóra témájához kapcsolódó látványos kísérletet is.

 A beérkezett pályázatokat három szempont szerint értékelte a zsűri: a szakmai tartalomról Dr. Grabner Péter, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese, az oktatás-szakmai színvonalról pedig Czippán Katalin, környezeti nevelési és kommunikációs szakember beszélt.

 Dr. Grabner Péter: „Öröm ilyen lelkes és felkészült fiatalok pályázatai közül válogatni. A nyerteseink feladata elsősorban az lesz, hogy száraz fizikaórák helyett olyan izgalmas és emlékezetes előadásokat tartsanak, amelyek bemutatják, milyen a környezetkímélő és fenntartható energiafelhasználás. Ők a nagyköveteink, akik megmutatják, hogy a Hivatal munkája sokkal több, mint számok és adatok összessége: a MEKH számára a felnövő generációk energiatudatossága is alapvető fontosságú.”

 „Úgy tűnik, a tavalyi Energiaköveteink vonzó példát mutattak. Ebben az évben több helyről, változatos témákkal jelentkeztek hallgatók, akik sokat dolgoztak pályázatukon. Volt látványos animáció, és a klasszikus húzd ki, kapcsold ki, zárd el témák mellett megjelentek az energiához kapcsolódó egészségi, építészeti vagy hulladékkezelési szempontok is. Nagyon várom már a felkészítő tréningeket, hogy együtt dolgozhassak leendő szuperhőseinkkel” – mondta Czippán Katalin.

 Harmadik zsűritagként a társadalmi felelősségvállalási program mellé álló Zsíros László Róbert, a Szertár Projekt alapítója az élvezhetőséget és az érthetőséget értékelte: „Bár a témakör adott volt, mégsem volt két pályázó, aki azonos módon közelítette volna meg az energiahatékonyság kérdését. Ez egyrészt jó, hiszen azt példázza, hogy egy igen sokrétű problémakörről van szó, ami át- meg átszövi az életünk minden elemét, másrészt viszont nehéz helyzetbe hozta a zsűrit. Nem könnyű ennyi kreatív pályázó közül kiválasztani azokat, akik végül bekerülnek az Energiakövet programba. Az értékelésnél figyelembe vettük az óravázlatok megvalósíthatósága mellett azt is, hogy egy-egy egyedi megközelítés mennyire tudja majd formálni a diákok szemléletét.”

 

A szakmai zsűri végül három olyan hallgatót választott ki, akik Energiakövetként egy ország szupertanárai lehetnek:

•           Duba Gergely: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, épületgépészeti és eljárástechnikai gépészmérnöki mesterképzési szak, I. évfolyam

•           Fehér Anna: ELTE, földrajz-latin osztatlan tanárszak, IV. évfolyam

•           Kovács Réka: Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, II. évfolyam

 

A pályázók bemutatkozó videói elérhetők az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=A5pDjU4NA-g&app

 

Ők tehát azok, akik elnyerték a MEKH Energiakövete címet 2018-ban és a címmel járó 300 ezer forintos pénzdíjat, valamint a lehetőséget, hogy az oktatásban is kipróbálhassák magukat. A MEKH Energiakövetei többnapos előadói tréningen vesznek részt, ahol a szakma legjobbjai segítenek felkészülni nekik a tanórákra, hiszen az ösztöndíj keretében a 2018/19-es tanévben nyertes óraterveik alapján általános és középiskolákban tartják meg szuperóráikat országszerte. Felkészülésüket és az órákat az egész ország nyomon követheti a program weboldalán és közösségi felületein.