close
Új törpe vízerőművet helyeztek üzembe Miskolcon
Blog - Egyéb - Megújuló

Új törpe vízerőművet helyeztek üzembe Miskolcon

Magyarországon eddig egyedülálló beruházást avattak a miskolci vízmű helyi szennyvíztelepén. A hazai tulajdonú Blue Stream Mobil Kft. által fejlesztett és gyártott törpe vízerőmű a tisztított szennyvíz hasznosításával állít elő környezetbarát energiát, amely a MIVÍZ Kft. 2 000 négyzetméteres irodaházának teljes áramszükségletét fedezi. A projekt költségeinek megtérülését 4-5 évre tervezik.

Mintegy másfél éves fejlesztőmunka, valamint üzemelési, tervezési és gyártási tapasztalat eredményei a magyar tulajdonú Blue Stream Mobil Kft. által sorozatban gyártott vízerőmű-típusok, amelyek közül egyet a MIVÍZ Kft. miskolci szennyvíztelepén helyeztek üzembe a minap. Egy-egy komplett berendezés elkészítése körülbelül két hetet vesz igénybe. Az erőmű révén a telephelyen a szennyvíz is hasznosul, mivel tisztítás után a turbinán áthaladva elektromos áramot termel, mielőtt a Sajó folyóba távozik. Üszögh Lajos, a MIVÍZ Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a törpe vízerőmű a cég mintegy 2 000 négyzetméter hasznos alapterületű irodaházának éves áramszükségletét fedezi, teljes egészében zöld energiából.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is üdvözölte a beruházást. Kiemelte, hogy a borsodi megyeszékhely minden hasonló lépéssel demonstrálja környezettudatosságát. Példaként említette, hogy az elektromos autók tulajdonosai ingyen parkolhatnak a településen, Magyarországon itt hasznosítják a legnagyobb mértékben a geotermikus energiát, továbbá a városban biomassza-fűtőmű és hulladékból képződő gázokat hasznosító berendezés is működik.

Az újonnan üzembe helyezett erőműről Csatár Tamás, a Blue Stream Mobil Kft. ügyvezetője elmondta: „A vezérlés és a mechanikai kialakítás során a felhasználóbarát működésre törekedtünk, ennek érdekében a legmodernebb elvárásoknak is megfelelő vezérlő és automatizálási rendszerrel szereltük fel az egységet, amely ebben a méretkategóriában kivételesnek számít. Ez a műszaki megoldás alapfelszereltségként hozzátartozik a berendezéshez, és védelmi funkciói révén alkalmas a közcélú hálózatra történő betáplálásra is. A gép állandó felügyelő személyzet nélkül, online üzemeltethető, a kezelőfelületen valamennyi fontos műszaki paraméter – például a hő- és védelmi állapot is – nyomon követhető.”

A szennyvízből energiát előállító erőművet kifejlesztő cég vezetője szerint a jó gazdasági-beruházási mutatóknak köszönhetően a költségek 4-5 év alatt térülnek meg, a környezeti hatás azonban azonnali. A berendezés teljesítménye 50-60 000 kW / évre tehető, amellyel körülbelül 30 háztartás – vagy ahogy jelen esetben is, egy kisebb irodaház – teljes áramszükséglete fedezhető.