close
Új tanácsadót várnak a NEK eladásához
Egyéb - Olaj

Új tanácsadót várnak a NEK eladásához

Bulgáriában várhatóan új tendert írnak ki az állami NEK energiaipari monopolcég privatizációs stratégiájának kidolgozásához. A feladat kiterjed a NEK-hez tartozó más létesítmények, például a megmaradt 41 vízerőmű eladásának előkészítésére is.
A döntés azt követően született, hogy az új bulgáriai privatizációs törvény január óta előírja a folyamathoz kapcsolódó feladatok megpályáztatását. Előzőleg – tavaly novemberben – a Newton Finance Bulgaria cég kapott megbízást az előkészítő elemzések, s 21 vízerőmű tájékoztató anyagának elkészítésére.

Az energiaipari privatizáció első lépésében, még a múlt év áprilisában az eladásra kínált 22 vízerőműből 11-et eladtak, ezután novemberben a francia Mecamidi-Sofia OOD vegyes vállalat megszerezte a Pirisnka Bistritsa 49,2 megawattos, két blokkos vízerőműrendszert 15 millió dollárért. Hat további kisebb erőmű helyi vevők tulajdonába került júliusban.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.