close
Új reaktort fejleszt az Iberdola és a GE Hitachi
Atom - Blog - Egyéb

Új reaktort fejleszt az Iberdola és a GE Hitachi

A spanyol Iberdrola és a GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) együttműködési megállapodást írt alá egy negyedik generációs reaktor típus, a Prism (Power Reactor Inherently Safe Module – belső biztonsággal rendelkező moduláris energetikai reaktor) típus fejlesztésével kapcsolatban, amelyet megvalósítható hosszú távú megoldásnak tartanak a meglévő brit plutónium készletek újrahasznosítására.

A két cég és a brit reaktorok leszereléséért felelős Nuclear Decommissioning Authority (NDA, szakértőként véleményezi a meglévő és jövőbeni reaktorok leszerelési terveit is, valamint felelős a radioaktív hulladékok kezeléséért), együtt elemzik a Prism lehetőségeit, amellyel reményeik szerint energia termelése mellett tüntethetik el a felhalmozott plutóniumot. 2014 januárjában az NDA már kijelentette, hogy a plutónium probléma megoldását a negyedik generációs reaktorok között keresi.

Az Iberdrola szerint a GEH becslései azt mutatják, hogy az egyébként 60 éves üzemidejű Prism-mel a teljes brit, mintegy 10 tonnára rúgó plutónium készlet újrahasznosítható 25 év alatt.

A Prism moduláris felépítésű, nátriumhűtésű, 311 MW villamos teljesítményű gyorsreaktor. Üzemanyaga a kiégett reaktor fűtőelemekből származó plutónium és urán.

A GEH szerint az általa tervezendő kiépítésben két 311 MW-os Prism reaktor üzemelne, mindkettő egy-egy turbinával. Három ilyen kiépítés alkotna egy 1866 MW kapacitású erőművet.

Az erőmű telephelye Sellafield lehetne, ahol a brit plutónium készletek nagy része eleve található. A felépülő központban helyet kapna egy újrahasznosító központ is, amely új villamos-metallurgiai elválasztási eljárást alkalmazna. Az urániumot és a plutóniumot és minden más transzurán elemet elválasztana a többi brit reaktor által elhasznált üzemanyagból, és a maradékot előkészítené mélygeológiai hulladéktárolásra.

Ennek legnagyobb előnye az lenne, hogy a transzurán (uránnál nehezebb) elemek eltávolításával, a hulladék radiotoxikus élettartama 300 000 évről, 300 évre csökkenne.

2013 augusztusában az NDA konzultációi arra az eredményre jutottak, hogy a legjobb megoldás a plutónium kérdésre a kevert oxid üzemanyag (MOX) alkalmazása.

A Prism technológiát az USA-ban már 1992-ben engedélyezték, ezt a technológiát exportálták az Egyesült Királyságnak. Az amerikai Export Import Bank érdeklődik a Prism finanszírozása iránt.

Forrás: NucNet