close
Új módszert kell kidolgozni a természetes hatások értékelésére
Atom - Egyéb

Új módszert kell kidolgozni a természetes hatások értékelésére

Az USA nukleáris hatóságának meg kell vizsgálnia, hogy az atomerőmű üzemeltetőknek milyen valószínűségi alapú elemzést kell végeznie a természetes veszélyek értékelésére. A Kormányzati Számvevőszék (Government Accountability Office – GAO) jelentése szerint az atomerőművek üzemeltetésére engedéllyel rendelkező cégek csak korlátozott mértékben alkalmaznak valószínűségi elemzést.

A GAO azért készítette el a tanulmányt, mert a Fukushima-Daiichi atomerőmű balesete kérdéseket vetett fel az amerikai atomerőműveket fenyegető természetes eredetű veszélyek, a földrengés és az elárasztás kapcsán. A tanulmány szerint az NRC által a reaktorok tervezése során teljesítendő kritériumokat a lehetséges balesetek determinisztikus elemzése alapján tűzte ki.

1991-ben az NRC azt kérte, hogy az üzemeltetők önkéntesen vizsgálják meg reaktoraik sebezhetőségét a természetes hatásokkal szemben, és azt javasolta, hogy az alkalmazható módszer között vegyék ehhez figyelembe a valószínűségi eszközöket is. Ugyanakkor a legtöbb engedélyes más módszert választott a GAO jelentés szerint. Az NRC tisztviselői és az ipar képviselői szerint – és ezt a 25 reaktort üzemeltető 5 engedélyest vizsgáló jelentés is alátámasztja – csak kevés üzemeltető rendelkezik kidolgozott és 1990 óta rendszeresen felülvizsgált valószínűségi értékeléssel a természetes veszélyforrások esetén.

A jelentés leszögezi, hogy az NRC dokumentumai és a legtöbb megkérdezett szakértő szerint a valószínűségi módszerek előnyösek az NRC és az üzemeltetők számára, mert a hagyományos determinisztikus elemzéseket kiegészítik és sokkal megalapozottabb megközelítést tesznek lehetővé a természetes veszélyek értékelésére.

Az NRC a GAO-nak írt válaszában egyetértett azzal, hogy meg kell vizsgálni, hogy az üzemeltetőknek kell-e valószínűségi módszereket alkalmazniuk ebből a célból. Azt is közölték, hogy már dolgoznak olyan kezdeményezéseken, amelyek közvetlenül ehhez a problémához kapcsolódnak. Ezek közül az egyik, hogy az NRC nukleáris hatósági kutatásért felelős hivatala pilot tanulmányt készít a Vogtle atomerőmű értékelésére. A tanulmány a természetes veszélyforrások hatását vizsgálja a reaktorokra és a pihentető medencékre.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.